logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4529/2018 για τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού

Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ σχετικά µε κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζηµίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισµού

23/03/2018

17/04/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4529/2018 για τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού.

Με το νόμο 4529 μεταφέρεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2014/104/ΕΕ.

Πρόκειται για διατάξεις αδικοπρακτικής ευθύνης, εντασσόµενες συστηµατικά στο γενικό πλαίσιο των ΑΚ 914 επ., τις οποίες δεν παραµερίζουν.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, καταβλήθηκε προσπάθεια να ενταχθούν όλες οι διατάξεις της Οδηγίας στο ελληνικό ουσιαστικό και δικονοµικό δίκαιο, παρά τη δυσκολία ένταξης ειδικά ως προς ορισµένα ζητήµατα που αφορούν τον έµµεσο αγοραστή.

Επισηµαίνεται ότι η εφαρµογή όλων των διατάξεων που ανήκουν στο εθνικό ουσιαστικό ή στο δικονοµικό δίκαιο και εφαρµόζονται σε αγωγή αποζηµίωσης λόγω παράβασης των κανόνων ανταγωνισµού κατά πάγια ενωσιακή νοµολογία δεν θα πρέπει να καθιστά πρακτικά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την υλοποίηση της αξίωσης αποζηµίωσης (πρβλ. και άρθρο 14 του νόµου, άρθρο 4 της Οδηγίας).

Οι διατάξεις του νόµου εφαρµόζονται και επί αµιγώς εθνικών παραβάσεων του ν. 3959/2011 (άρθρα 1, 2).

Ωστόσο, ο νόμος περιορίζεται αποκλειστικά και µόνον στις αξιώσεως αποζηµίωσης, χωρίς να θίγει ενδεχόµενες αξιώσεις παράλειψης της παράβασης και παύσης της προσβολής.

Χρήσιμες πληροφορίες για την Οδηγία 2014/104/ΕΕ σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4529/2018 εδώ.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send