logo-print

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού (Οδηγία 2014/104/ΕΕ)

Διατάξεις αδικοπρακτικής ευθύνης, εντασσόμενες στο γενικό πλαίσιο των άρθρων 914 επ. του Αστικού Κώδικα

02/02/2018

07/02/2018

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Οδηγίας είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής (εθνικής και ενωσιακής) νομοθεσίας, καθώς και να εναρμονίσει την προσέγγιση των εθνικών δικαιϊκών συστημάτων σε τέτοιου είδους αγωγές.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η χρήση της αποζηµιωτικής αγωγής ως εργαλείου για την επιβολή του δικαίου κατά των περιορισµών του ανταγωνισµού (private law enforcement) αποτελεί πλέον βασικό άξονα της πρόσφατης ενωσιακής πολιτικής στον τοµέα του ανταγωνισµού.

Σύµφωνα µε την προσέγγιση αυτή η δηµόσια επιβολή του δικαίου κατά των περιορισµών του ανταγωνισµού (public law enforcement) µέσω των εξειδικευµένων αρχών ανταγωνισµού είναι αναγκαία αλλά όχι πλέον και επαρκής προϋπόθεση για να εφαρµοσθεί αποτελεσµατικά το δίκαιο κατά των περιορισµών του ανταγωνισµού.

Ως εκ τούτου οι ζηµιωθέντες πρέπει να διευκολύνονται να ενισχύσουν τη διοικητική επιβολή του, µέσω της άσκησης αγωγής αποζηµιώσεως κατά του παραβάτη ή των παραβατών. Πίσω από τη σύλληψη αυτή υποκρύπτεται µία σαφής πλέον δικαιοπολιτική και νοµοθετική στρατηγική.

Έχει ως στόχο µέσω «πλεονεκτηµάτων» ουσιαστικού και δικονοµικού δικαίου να καταστεί δυνατή η αγωγή αποζηµιώσεως κατά επιχειρήσεων που έχουν παραβεί το δίκαιο κατά των περιορισµών του ανταγωνισµού.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Οδηγία 2014/104/ΕΕ για την αξίωση αποζηµίωσης λόγω παραβάσεως των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισµού, εφόσον η ζηµία προέρχεται από σύµβαση ή αδικοπρακτική συµπεριφορά δυνάµενη να περιορίσει ή να νοθεύσει τον ανταγωνισµό.

Το σχέδιο νόµου µεταφέρει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2014/104/ΕΕ.

Πρόκειται για διατάξεις αδικοπρακτικής ευθύνης, εντασσόµενες συστηµατικά στο γενικό πλαίσιο των ΑΚ 914 επ., τις οποίες δεν παραµερίζουν.

Καταβλήθηκε προσπάθεια να ενταχθούν όλες οι διατάξεις της Οδηγίας στο ελληνικό ουσιαστικό και δικονοµικό δίκαιο, παρά τη δυσκολία ένταξης ειδικά ως προς ορισµένα ζητήµατα που αφορούν τον έµµεσο αγοραστή.

Επισηµαίνεται ότι η εφαρµογή όλων των διατάξεων που ανήκουν στο εθνικό ουσιαστικό ή στο δικονοµικό δίκαιο και εφαρµόζονται σε αγωγή αποζηµίωσης λόγω παράβασης των κανόνων ανταγωνισµού κατά πάγια ενωσιακή νοµολογία δεν θα πρέπει να καθιστά πρακτικά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη την υλοποίηση της αξίωσης αποζηµίωσης (πρβλ. και άρθρο 14 του σχεδίου νόµου, άρθρο 4 της Οδηγίας).

Οι διατάξεις του σχεδίου νόµου εφαρµόζονται και επί αµιγώς εθνικών παραβάσεων του ν. 3959/2011 (άρθρα 1, 2).

Ωστόσο, το παρόν σχέδιο νόµου περιορίζεται αποκλειστικά και µόνον στις αξιώσεως αποζηµίωσης, χωρίς να θίγει ενδεχόµενες αξιώσεις παράλειψης της παράβασης και παύσης της προσβολής.

Χρήσιμες πληροφορίες για την Οδηγία 2014/104/ΕΕ σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το σχέδιο νόμου με την αιτιολογική του έκθεση είναι διαθέσιμα εδώ.

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send