logo-print

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα

Επιχειρείται η ώθηση της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

29/03/2018

29/03/2018

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη καθεστώτος για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το κεφάλαιο Δ’ του ν. 4487/2017 (Α’ 116) και εξειδίκευση ειδικότερων θεμάτων του νόμου αυτού.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 1 εδ. 3 του ν.  4487/2017, ο όρος «Έναρξη επενδυτικού σχεδίου» του άρθρου 20 παρ. 5 του ν. 4487/2017, διέπεται από τους ακόλουθους ορισμούς και ρυθμίσεις:

α. Έναρξη των εργασιών παραγωγής αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων:

αα. Η έναρξη των γυρισμάτων (shootings) του αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου στην ελληνική επικράτεια, όπως η έναρξη αυτή προκύπτει από επίσημο ημερήσιο πρόγραμμα γυρισμάτων (όρντινο).

Διαβάστε επίσης: Τα πρόστιμα για την online προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΦΕΚ)

ββ. Ειδικά ως προς αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα το περιεχόμενο των οποίων είναι κινούμενα σχέδια, έναρξη των εργασιών παραγωγής είναι η έναρξη εργασιών πρώτης οπτικοποίησης σεναρίου με στοιχεία κίνησης (Animatic).

Οι ανωτέρω ορισμοί «Έναρξης εργασιών παραγωγής» αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών που σχετίζονται με εργασίες παραγωγής οι οποίες προηγούνται χρονικά των γυρισμάτων ή/και της έναρξης εργασιών πρώτης οπτικοποίησης σεναρίου με στοιχεία κίνησης (Animatic), σύμφωνα με όσα εξειδικεύονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 της παρούσας και σύμφωνα με τους λοιπούς όρους του ν. 4487/2017 και της παρούσας προκήρυξης. Η τυχόν προγενέστερη υλοποίηση «πιλότου» αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου δεν λογίζεται ως «Έναρξη εργασιών παραγωγής» αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου. Οι σχετικές δαπάνες παραγωγής του πιλότου δεν συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες και δεν ενισχύονται.

β. Έναρξη των εργασιών μεταπαραγωγής αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων: η έναρξη της πρώτης εργασίας μεταπαραγωγής στην ελληνική επικράτεια.

γ. Νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση:

αα. Ως προς τις εργασίες παραγωγής αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων (πλην κινουμένων σχεδίων): η σύναψη σύμβασης με αντικείμενο τη μίσθωση τεχνικού εξοπλισμού προς το σκοπό υλοποίησης προγραμματισμένης εκτέλεσης γυρισμάτων στην ελληνική επικράτεια. Δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση, η σύναψη συμβάσεων ή/και η καταβολή σχετικών δαπανών που αφορούν σε εργασίες προ της έναρξης γυρισμάτων, όπως η σύναψη σύμβασης για κατάρτιση οικονομικών-τεχνικών μελετών, για κατάρτιση κοστολογίων και προϋπολογισμών, για διερεύνηση χώρων, τόπων και συντελεστών της παραγωγής (scouting, casting) και η λήψη άδειας γυρισμάτων. Επίσης, δεν συνιστά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση, η εν γένει σύναψη συμβάσεων με καλλιτεχνικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και η σύναψη σύμβασης μεταξύ παραγωγού και εκτελέστριας παραγωγής.

ββ. Ως προς τις εργασίες παραγωγής αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων το περιεχόμενο των οποίων είναι κινούμενα σχέδια: η μίσθωση εξοπλισμού ή και η μίσθωση studio, με αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών πρώτης οπτικοποίησης σεναρίου με στοιχεία κίνησης (Animatic). Η προμήθεια άδειας χρήσης λογισμικού δεν συνιστά «μίσθωση εξοπλισμού» και δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση.

γγ. Ως προς τις εργασίες μεταπαραγωγής: η μίσθωση εξοπλισμού ή και η μίσθωση studio στην ελληνική επικράτεια με αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών μεταπαραγωγής. Η προμήθεια άδειας χρήσης λογισμικού δεν συνιστά «μίσθωση εξοπλισμού» και δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send