logo-print

Εισήχθη στο Γεν. Δικαστήριο της ΕΕ η προσφυγή Βαρουφάκη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ποιο είναι το αίτημα του πρώην Υπουργού Οικονομικών

18/04/2018

19/04/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

 Υπόθεση T-798/17 - De Masi και Βαρουφάκης κατά ΕΚΤ

Στις 8 Δεκεμβρίου 2017 οι Fabio De Masi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 7 Ιουλίου 2017 και στη συνέχεια στις 30 Αυγούστου 2017, οι προσφεύγοντες είχαν υποβάλει αιτήματα για πρόσβαση στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 23ης Απριλίου 2015, το οποίο φέρει τον τίτλο « Responses to questions concerning the interpretation of Art. 14.4 of the Statute of the ESCB and of the ECB ».

Πρόκειται για νομική γνωμοδότηση, η οποία είχε συνταχθεί από εξωτερικούς νομικούς συμβούλους.

Με τις από 3 Αυγούστου 2017 και 16 Οκτωβρίου 2017 αποφάσεις της, η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε τα αιτήματα των Fabio De Masi και Γιάνη Βαρουφάκη και δεν επέτρεψε την πρόσβαση στο προαναφερθέν έγγραφο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ προέβη σε εσφαλμένη εφαρμογή της απόφασης ΕΚΤ/2004/3, ενώ παραπονούνται για πλημμελή εκτίμηση και αιτιολόγηση.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η δημοσιοποίηση της επίμαχης νομικής γνωμοδότησης, η οποία δικαιολογείται από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, δε θα δυσχέραινε τη νομική υποστήριξη της ΕΚΤ ούτε θα έθιγε την εσωτερική χρήση της στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και προκαταρκτικών συζητήσεων στο εσωτερικό της ή στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ αιτιολόγησε την απόρριψη των αιτημάτων επικαλούμενη εξαιρέσεις από το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, οι οποίες προβλέπονται στην απόφαση ΕΚΤ/2004/3 (σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Για τους λόγους αυτούς, οι προσφεύγοντες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της 16ης Οκτωβρίου 2017, με την οποία η εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημά τους για πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο της ΕΚΤ.

Η γλώσσα διαδικασίας της εν λόγω υπόθεσης είναι τα γερμανικά.

Διαβάστε επίσης: Η πρόσβαση στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έγγραφης διαδικασίας. Θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα στάδια. 

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

send