logo-print

Νέα οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους γονείς

Νέα πρότυπα για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια, την άδεια φροντίδας, την τηλεργασία και άλλα ζητήματα

25/06/2018

25/06/2018

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 21 Ιουνίου 2018 το Συμβούλιο συμφώνησε ως προς τη διαπραγματευτική του θέση (γενική προσέγγιση) όσον αφορά την οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.

Βάσει της εντολής αυτής, η Προεδρία του Συμβουλίου θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις αυτό εγκρίνει τη θέση του.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε ρυθμίσεις υπέρ της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, όπως οι άδειες και οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους γονείς και τους φροντιστές.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να τονωθεί η λήψη αδειών για οικογενειακούς λόγους από άνδρες, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η οδηγία θα θεσπίσει νέα ελάχιστα πρότυπα σχετικά με την άδεια πατρότητας, με τους πατέρες ή τους δεύτερους γονείς να είναι σε θέση να λάβουν άδεια διάρκειας τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών κοντά στον χρόνο γέννησης του παιδιού, για την οποία θα καταβάλλεται αποζημίωση στο ύψος που θα ορίσει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Η οδηγία θα επικαιροποιήσει επίσης τα ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τη γονική άδεια, διατηρώντας το ισχύον ατομικό δικαίωμα των 4 μηνών, αλλά με 2 μη μεταβιβάσιμους μήνες και με τουλάχιστον 1,5 μήνα για τον οποίο θα καταβάλλεται αποζημίωση στο ύψος που θα καθορίσει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Η οδηγία θα θεσπίσει ατομικό δικαίωμα άδειας φροντίδας, το οποίο δεν αναγνωριζόταν προηγουμένως σε επίπεδο ΕΕ.

Θα επεκταθεί επίσης το δικαίωμα αίτησης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για τους γονείς, έως ότου το παιδί να γίνει τουλάχιστον 8 ετών, καθώς και για τους φροντιστές. Οι γονείς και οι φροντιστές θα μπορούν να ζητήσουν, για παράδειγμα, ευέλικτα ωράρια εργασίας ή μορφές απασχόλησης και να ασκήσουν το δικαίωμα τηλεργασίας.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 26 Απριλίου 2017. Η πρόταση αυτή αντικαθιστά την προτεινόμενη οδηγία για την άδεια μητρότητας, η οποία αποσύρθηκε.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές (γενικές πληροφορίες)

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send