logo-print

Προστασία προσωπικών δεδομένων και μέσα μαζικής ενημέρωσης (Κατευθυντήριες γραμμές)

Οδηγός για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι δημοσιογράφοι για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης

31/07/2018

26/08/2019

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» συζήτησαν και ενέκριναν η Επιτροπή Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Κοινωνίας της Πληροφορίας και η Συμβουλευτική Επιτροπή της Σύμβασης 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης .

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που καταρτίστηκαν αρχικώς το 2017 στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος «για τη χρηστή διακυβέρνηση» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στοχεύουν να αποτελέσουν πρακτικό εργαλείο παροχής συμβουλών στους δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν εισάγουν νέα πρότυπα και θα είναι ανοικτές για διορθώσεις, ενημερώσεις και προσθήκες.

Όσον αφορά στη δομή, οι κατευθυντήριες γραμμές χωρίζονται σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφορά σε θέματα ιδιωτικής ζωής κατά την άσκηση των βασικών δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων, ενώ το δεύτερο αφορά στην εφαρμογή αρχών προστασίας δεδομένων στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας.

Το πρώτο μέρος αναλύει τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την εξισορρόπηση της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής, παρέχοντας πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στον "ιδιωτικό βίο", για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και για τον τρόπο ενσωμάτωσης της συγκατάθεσης στο έργο των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, σκιαγραφεί το πεδίο των ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος και παρουσιάζει τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην άσκηση εξισορρόπησης (balancing test) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το δεύτερο μέρος καθορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους δημοσιογράφους για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είτε σε επίπεδο δημοσιογραφικού όσο και μη δημοσιογραφικού περιεχομένου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται σε δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και στοχεύουν να τους βοηθήσουν στην πρακτική εφαρμογή των αναφερθέντων προτύπων.

Για το λόγο αυτό παραλείπονται οι λεπτομέρειες των νομικών ζητημάτων και των ασκήσεων εξισορρόπησης.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό, στην αγγλική γλώσσα, εδώ.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ