logo-print

Πάνω από 31 εκατ. παραποιημένα εμπορεύματα κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ το 2017

Οι τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εμπορεύματα αγοραίας αξίας άνω των 580 εκατ. ευρώ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι οι τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ περισσότερα από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα αγοραίας αξίας άνω των 580 εκατ. ευρώ.

Μολονότι οι συνολικοί αριθμοί έχουν μειωθεί από το 2016, τα παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα εμπορεύματα καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα υγείας, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές, αποτελούν σήμερα πολύ υψηλότερο ποσοστό του συνόλου των κατασχέσεων - το 43 % του συνόλου των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά, η κυριότερη κατηγορία παραποιημένων εμπορευμάτων ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ποσότητας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων. Στη δεύτερη θέση ήταν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ενδύματα (7%).

Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία. Ακολουθεί η αεροπορική μεταφορά που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του 14 % των παραποιημένων προϊόντων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ταχυδρομικές αποστολές και οι αποστολές ταχυμεταφορών, οι οποίες από κοινού αντιπροσώπευαν το 11 % και αφορούσαν κυρίως καταναλωτικά αγαθά που είχαν παραγγελθεί μέσω διαδικτύου, όπως υποδήματα, ενδύματα, τσάντες και ρολόγια.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων ειδών ένδυσης προερχόταν από την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων συσκευών και εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, κασετών μελάνης και μελανοταινιών, CD/DVD και ετικετών, πινακίδων και αυτοκόλλητων σημάτων εισήλθαν στην ΕΕ από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων. Το 90 % των κατασχεθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης ή ποινικών διαδικασιών.

Ιστορικό

Τα τελευταία 50 χρόνια, η τελωνειακή ένωση έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς, διατηρώντας τα σύνορα της ΕΕ ασφαλή και προστατεύοντας τους πολίτες της από απαγορευμένα και επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως όπλα, ναρκωτικά και παραποιημένα προϊόντα.

Κάθε χρόνο, από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με τις τελωνειακές δράσεις για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που της διαβιβάζουν οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών.

Τα φετινά στοιχεία δείχνουν τη σημασία των μέτρων που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή για την ικανοποιητική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να επενδύουν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή  έχει ως στόχο να διευκολύνει την αποτελεσματική δράση κατά των παραβιάσεων των ΔΔΙ και την κίνηση διασυνοριακών ένδικων διαδικασιών, καθώς και να καταπολεμήσει τις εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων παραποίησης και πειρατείας.

Τα δεδομένα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των παραβιάσεων τα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και βοηθούν άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ να χαρτογραφήσουν τα οικονομικά δεδομένα και τις πλέον συνήθεις διαδρομές των παραποιητών.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Πηγή: europa.eu
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send