logo-print

Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS): Παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη η μη δημόσια εκδίκαση υποθέσεων

03/10/2018

09/10/2018

Η Διαμεσολάβηση
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η εκδίκαση υποθέσεων χωρίς δημοσιότητα από το περίφημο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο (CAS) παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ).

H υπόθεση αφορούσε στην προσφυγή δύο αθλητών (του Adrian Mutu και της Claudia Pechstein), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία εκδικάστηκαν οι υποθέσεις τους ενώπιον του CAS.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία (ψήφοι 5-2), ότι, κατά τον χρόνο που αποφάνθηκε επί των συγκεκριμένων υποθέσεων, το CAS ήταν πράγματι «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο».

Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι οι αρχές της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας δεν παραβιάζονται επίσης σε περίπτωση που ο ίδιος διαιτητής του CAS συμμετέχει στις συνθέσεις εκδίκασης δύο προσφυγών με τους ίδιους διαδίκους στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, αν οι προσβαλλόμενες με την κάθε προσφυγή αποφάσεις αφορούν την εφαρμογή διαφορετικών διατάξεων.

Αντιθέτως, το ΕΔΔΑ επισημαίνει ότι στοιχειοθετείται παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης από το γεγονός ότι δεν επετράπη η διεξαγωγή δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του CAS, παρά την υποβολή σχετικού αιτήματος εκ μέρους του αθλητή.

Στο πλαίσιο της απόφασή τους, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελβετία θα πρέπει να καταβάλει στη Claudia Pechstein το ποσό των 8.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση