logo-print

ΕΔΔΑ: Αποζημίωση σε οπαδό που τιμωρήθηκε δύο φορές για τα ίδια επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Χουλιγκανισμός και αρχή ne bis in idem

26/08/2020

31/08/2020

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η καταδίκη δύο φορές για το ίδιο αδίκημα - της παραβίασης της ειρήνης κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα - συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου υπ' αριθμ. 7).

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στις 17 Μαΐου 2008 δύο λεωφορεία με οπαδούς της Lokomotiv Plovdiv (ποδοσφαιρικός σύλλογος που παίζει στο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας), συμπεριλαμβανομένου του προσφεύγοντος, κ. Velkov, σταμάτησε κοντά στο δημοτικό στάδιο του Sandanski, στο οποίο διεξαγόταν αγώνας μεταξύ της τοπικής ομάδας και της CSKA Sofia.

Οι υποστηρικτές της Lokomotiv βγήκε από τα λεοφωρεία, περπάτησαν προς το γήπεδο, προσπάθησαν να εισέλθουν σε αυτό, έριξαν αντικείμενα προς τους οπαδούς της CSKA και τις αστυνομικές δυνάμεις και έσπασαν τα παράθυρα πολλών οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στο πάρκινγκ του γηπέδου, με τον αγώνα τελικώς να διακόπτεται.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο από επεισόδια στα γήπεδα: Αντισυνταγματική η «λευκή επιταγή» στις διωκτικές αρχές για αξιοποίησή τους

Στις 8.50 μ.μ. την ίδια μέρα, η εισαγγελία διέταξε την κράτηση του κ. Velkov για 72 ώρες, ενώ την επόμενη μέρα η αστυνομία εξέδωσε ειδοποιήσεις για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά του κ. Velkov και έξι άλλων οπαδών της Lokomotiv Plovdiv.

Στις 29 Μαΐου 2008, το Επαρχιακό Δικαστήριο του Sandanski έκρινε τον κ. Βέλκοφ ένοχο για παραβίαση της ειρήνης κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικό αγώνα της 17ης Μαΐου 2008., επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 15 ημερών και απαγόρευση εισόδου σε αθλητικές εκδηλώσεις για δύο χρόνια.

Παράλληλα με τις διοικητικές διαδικασίες, η εισαγγελία του Sandanski άσκησε ποινική δίωξη κατά του κ. Velkov, με το αρμόδιο δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο λίγους μήνες μετά για μία σειρά από κατηγορίες, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η προσωρινή κράτηση που του είχε επιβληθεί αρχικά μετατράπησε σε κατ' οίκον περιορισμό και εν τέλει το μέτρο ήρθη τον Ιούνιο του 2009.

Έπειτα από την απόρριψη των εφέσεών του σε όλους τους βαθμούς της βουλγαρικής δικαιοσύνης, ο κ. Velkov προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, υποστηρίζοντας ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμά του να μην τιμωρείτε δύο φορές για το ίδιο αδίκημα (ne bis in idem).

Διαβάστε σχετικά: Ne bis in idem: Συλλογή νομολογίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, παρόλο που υπήρχε στενή χρονική σχέση μεταξύ της διοικητικής και ποινικής διαδικασίας εναντίον του κ. Velkov, δεν υπήρξε αρκετά στενή σχέση μεταξύ της ουσίας των δύο διαδικασιών, προκειμένου να μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος ενός ολοκληρωμένου κυρωτικού μηχανισμού με στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων χουλιγκανισμού.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι ο κ. Velkov είχε διωχθεί και τιμωρήθηκε δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, κατά παράβαση της αρχής ne bis in idem.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Βουλγαρία έπρεπε να καταβάλει στον αιτούντα 2.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο hudoc.echr.coe.int

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send