logo-print

ΕΕ-Σινγκαπούρη: Ολοκληρώνεται η υπογραφή εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Στις 15 Οκτωβρίου το Συμβούλιο εξέδωσε αποφάσεις για την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης. Πρόκειται για:

  • μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών
  • μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων

Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη αναμένεται να υπογράψουν τις δύο συμφωνίες, μαζί με μια συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, στις 19 Οκτωβρίου στο περιθώριο της Ευρωασιατικής Συνόδου (ASEM) στις Βρυξέλλες.

Εμπορική και επενδυτική συμφωνία

Η εμπορική και η επενδυτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Σινγκαπούρης είναι οι δύο πρώτες διμερείς εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με κράτος μέλος του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Από όλα τα μέλη του ASEAN, η Σινγκαπούρη είναι μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ASEAN.

Το 2017 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αγαθών ανήλθαν σε 53,3 δισ. €, με την ΕΕ να εξάγει 33,16 δισ. € (κυρίως αυτοκίνητα και μηχανήματα) και να εισάγει 20,14 δισ. € (κυρίως χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα).

Ήδη πριν από τη συμφωνία, σχεδόν όλα τα εμπορεύματα από την ΕΕ μπορούσαν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη αδασμολόγητα. Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) θα καταργήσει τους εναπομένοντες δασμούς μέσα σε 3 έως 5 χρόνια ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Θα εξαλείψει επίσης τους τεχνικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς, αναγνωρίζοντας τα πρότυπα και τις δοκιμές ασφαλείας της ΕΕ σε βασικούς τομείς, όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται ορισμένοι δασμοί στα αλιευτικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ.

Η ΣΕΣ θα άρει τους περιορισμούς στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το 2016 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 44,4 δισ. €. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σινγκαπούρης στον τομέα των υπηρεσιών και πάνω από 10 000 επιχειρήσεις της ΕΕ χρησιμοποιούν τη Σινγκαπούρη ως κόμβο για να εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σινγκαπούρης είναι μια από τις πρώτες διμερείς συμφωνίες «νέας γενιάς». Εκτός από την κλασική κατάργηση τελωνειακών δασμών και μη δασμολογικών φραγμών για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις σχετικά με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ελευθέρωση των επενδύσεων, τις δημόσιες προμήθειες, τον ανταγωνισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με τη Σινγκαπούρη θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα της ΕΕ και της Σινγκαπούρης να θεσπίζουν κανονιστικές ρυθμίσεις και να επιδιώκουν στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος. Θα αντικαταστήσει τις 12 υφιστάμενες διμερείς επενδυτικές συνθήκες μεταξύ της Σινγκαπούρης και κρατών μελών της ΕΕ.

Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη άρχισαν διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις το 2010. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν το 2014. Μετά τη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Μάιο του 2017, η Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο του 2018 δύο χωριστές συμφωνίες:

  • μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, η οποία καλύπτει τους τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται μόνο την έγκριση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ

Κείμενο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σινγκαπούρης

  • μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων η οποία, επειδή αφορά τομείς συντρέχουσας αρμοδιότητας, θα πρέπει επίσης να περάσει από τις σχετικές εθνικές διαδικασίες επικύρωσης σε όλα τα κράτη μέλη για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι συνεπώς πολύ μεγαλύτερος.

Κείμενο της συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων ΕΕ-Σινγκαπούρης

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send