logo-print

Γνησιότητα ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ συζύγων περί ανάληψης υποχρέωσης καταβολής διατροφής (ΝΣΚ)

Η χρονική απόσταση της σύναψης του συμφωνητικού από τη λύση του γάμου ή/και το θάνατο ενός εκ των συμβαλλομένων, δεν επηρεάζει την εγκυρότητά του

07/01/2019

08/01/2019

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Με την υπ' αριθμ. 198/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα του Ενιαίου Φορεά Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναφορικά με:

1) Τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ συζύγων περί ανάληψης υποχρέωσης καταβολής διατροφής από το σύζυγο-δικαιούχο σύνταξης γήρατος- στη διαζευγμένη σύζυγό του.

2) Αν η χρονική απόσταση της σύναψης του ιδιωτικού συμφωνητικού από τη λύση του γάμου των συμβληθέντων ή/και το θάνατο του ενός εξ αυτών, επηρεάζει την εγκυρότητα και την αποδεικτική ισχύ του.

Για τα παραπάνω ερωτήματα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα ΣΤ) γνωμοδότησε ομόφωνα τα εξής:

1) Η διαδικασία, την οποία υποχρεούται να ακολουθήσει η Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ συζύγων, περί ανάληψης υποχρέωσης καταβολής διατροφής από το σύζυγο-δικαιούχο σύνταξης γήρατος- στη διαζευγμένη σύζυγο του, είναι η προβλεπόμενη από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 ΚΠοινΔ και των άρθρων 15 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας του ΙΚΑ και 121 παρ. 1 του Κανονισμού Ασφαλίσεως του ΙΚΑ.

2) Η χρονική απόσταση της σύναψης του ιδιωτικού συμφωνητικού από τη λύση του γάμου των συμβαλλομένων ή/και το θάνατο του ενός εξ αυτών, δεν επηρεάζει την εγκυρότητα και την αποδεικτική ισχύ του.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 198/2018 του ΝΣΚ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

send