logo-print

Το block από πολιτικό σε πολίτη στα social media παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με δικαστήριο στις ΗΠΑ

H σελίδα πολιτικού στο Facebook «φέρει τα χαρακτηριστικά δημόσιου φόρουμ», όπου ο δημόσιος λόγος - όσο ανεπιθύμητος και αν είναι - δεν μπορεί να υπόκειται σε διακρίσεις

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ομοσπονδιακό εφετείο στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ομόφωνα ότι το "block" σε πολίτη από τη σελίδα μίας πολιτικού στο Facebook παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης (Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ).

Η υπόθεση αφορούσε στην Phyllis Randall, πρόεδρο του Συμβουλίου Εποπτών της Κομητείας Loudoun, η οποία μπλόκαρε έναν άντρα, τον Brian Davison, από την επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης συνάντησης, στην οποία συμμετείχε η Randall, ο Davison κατήγγειλε ότι υπήρχαν ορισμένες οικονομικές παρατυπίες.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Davison πραγματοποίησε μία μαρκοσκελή ανάρτηση στη σελίδα της Randall στο Facebook, η οποία εν συνεχεία τον μπλόκαρε.

Μία μέρα μετά η Randall ήρε την απαγόρευση του Davison από τη σελίδα της, ωστόσο η ανάρτησή του παρέμεινε διαγραμμένη.

Λίγο καιρό μετά ο Davison κατέθεσε αγωγή, ισχυριζόμενος ότι παραβιάστηκαν συνταγματικά του δικαιώματα, κερδίζοντας τελικά τη δίκη.

Η Randall κατέθεση έφεση, η οποία τελικά απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι η σελίδα της Randall στο Facebook «φέρει τα χαρακτηριστικά ενός δημόσιου φόρουμ», όπου ο δημόσιος λόγος - όσο ανεπιθύμητος και αν είναι - δεν μπορεί να υπόκειται σε διακρίσεις.

Ο Davison εκπροσωπήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου από δικηγόρους του Ινστιτούτου "Knight First Amendment" του Πανεπιστημίου Columbia, μια οργάνωση που εκπροσωπεί επίσης χρήστες που μπλοκαρίστηκαν στο Twitter από τον πρόεδρο Donald Trump, υπόθεση η οποία παραμένει εκκρεμής ενώπιον του Εφετείου.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (Supreme Court) θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω την έκταση της Πρώτης Τροπολογίας στο πλαίσιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η δικαστής Barbara Milano Keenan ζητώντας περαιτέρω καθοδήγηση από το Ανώτατο Δικαστήριο σε παρόμοιες υποθέσεις.

Η εν λόγω απόφαση είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα.

Πηγή: arstechnica.com
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send