logo-print

Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να είναι υπεύθυνα για σχόλια χρηστών στις σελίδες τους Facebook

Αυστραλία: Οι διαχειριστές σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται για τα σχόλια των χρηστών τους

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Επιμέλεια: Βίβιαν Παπουτσά, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M (UoA), MCL (University of Cambridge)

Ένας εκδότης μπορεί να καταστεί υπεύθυνος για τα δυσφημιστικά σχόλια που αφήνουν οι αναγνώστες στις σελίδες του στο Facebook, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα.

Πρακτικά, η απόφαση θα μπορούσε να συνεπάγεται ότι ο διαχειριστής μίας σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι υπόλογος για υποτιμητικά σχόλια που αναρτώνται από αναγνώστες ή άλλα μέλη, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν είναι ενήμεροι για τα σχόλια αυτά.

Η απόφαση αφορά μόνο το Facebook, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει εξίσου το Twitter, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοσελίδες στις οποίες ο καθένας μπορεί να σχολιάσει.

Διαβάστε επίσης: Δυσφημιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευθύνη μεσάζοντος για την διαγραφή τους (ΔΕΕ)

Οι διαχειριστές των σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιλέξουν να απενεργοποιήσουν ή να περιορίσουν τη δυνατότητα σχολιασμού, δυνατότητα την οποία ίσως αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση επικεντρώνεται σε έναν πρώην κρατούμενο, τον Dylan Voller, γνωστό από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο κάλυπτε στο σωφρονιστικό σύστημα νέων της χώρας.

Τρία μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν σχετικές ιστορίες και τις αναπαρήγαγαν στις σελίδες τους στο Facebook, με αναγνώστες να αφήνουν σχόλια κάτω από τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Οι δημοσιεύσεις δεν περιείχαν δεν ήταν δυσφημιστικές, αλλά ο Voller ισχυρίστηκε ότι μερικά από τα σχόλια των αναγνωστών ήταν προσβλητικά.

Κινήθηκε όμως εναντίον των μέσων και όχι των ίδιων των σχολιαστών, ισχυριζόμενος ότι αυτοί ήταν οι «εκδότες» των σχολίων.

Έπειτα από τις αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία υπέρ του Voller (5-2).

Η εν λόγω απόφαση επικεντρώθηκε στο αν οι εταιρείες θα μπορούσαν ή όχι να χαρακτηριστούν ως «εκδότες» των σχολίων που κάνουν οι αναγνώστες ή «άλλοι τρίτοι χρήστες».

H απόφαση προκάλεσε αναταραχή στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, τα οποία "φιλοξενούν" αμέτρητα σχόλια στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης: Προσβολή προσωπικότητας μέσω Youtube (ΠΠρΑθ 643/2020)

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send