logo-print

Πριμ υπογραφής συμβολαίου επαγγελματία καλαθοσφαιριστή σε περίπτωση διακοπής συμβολαίου λόγω τραυματισμού (ΑΠ 466/2018)

22/01/2019

22/01/2019

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος (Τμήμα Β2 - απόφαση 466/2018) αναίρεσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών σε σχέση με την υποχρέωση Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΚΑΕ) να καταβάλει πριμ υπογραφής συμβολαίου σε αθλητή, του οποίου το συμβόλαιο διακόπηκε λόγω τραυματισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση διακοπής της σύμβασης λόγω τραυματισμού του αθλητή, αυτός δικαιούται τις αποδοχές για τους μήνες διακοπής του συμβολαίου, όχι όμως και το πριμ υπογραφής συμβολαίου. Κατά το δικαστήριο, το πριν αυτό δεν περιλαμβάνεται ούτε στην έννοια των τακτικών παροχών, τις οποίες οφείλει να καταβάλει η ΚΑΕ, ούτε στην έννοια των έκτακτων παροχών, τις οποίες οφείλει να καταβάλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή κατά τις προπονήσεις και τους κανόνες των Εθνικών Ομάδων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο άρθρο 25 του Ειδικού Κανονισμού (ο οποίος έγινε με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 14485/2001), "Κάλυψη αμειβομένων ή επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών σε περίπτωση τραυματισμού σε αγώνες και προπονήσεις Εθνικών ομάδων" προβλέπεται ότι σε περίπτωση τραυματισμού αμειβομένου ή επαγγελματία καλαθοσφαιριστή σε αγώνες ή προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας και παραπέρα συνδρομής των προϋποθέσεων .διακοπής της ισχύος του συμβολαίου, οι οφειλόμενες στον καλαθοσφαιριστή από το συμβόλαιο τακτικές παροχές καταβάλλονται κατά το διάστημα της από το λόγο αυτό διακοπής εξ ολοκλήρου από την ΕΟΚ. Στην περίπτωση αυτή η ΕΟΚ υποχρεούται στην καταβολή και των τυχόν εκτάκτων παροχών τις οποίες θα απολάμβανε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ο καλαθοσφαιριστής αγωνιζόμενος στους αγώνες της ΚΑΕ ή του ΤΑΚ στο οποίο ανήκει."

Από το πλέγμα των ως άνω διατάξεων καθίσταται σαφές ότι με τον Κανονισμό Καλαθοσφαίρησης ορίζεται ότι στη σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών μεταξύ αμειβομένων ή/ και επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών και Τ.Α.Κ. ή/ και Κ.Α.Ε πρέπει να αναφέρονται: "οι κάθε είδους τακτικές αμοιβές προς τον καλαθοσφαιριστή, οι κάθε είδους έκτακτες αμοιβές του καλαθοσφαιριστή. Επίσης, το πριμ υπογραφής αρχικού συμβολαίου ή/και ανανέωσης συμβολαίου", και ότι το τελευταίο (πριμ υπογραφής) αποτελεί ξεχωριστή αμοιβή, ανεξαρτήτως του νόμιμου τρόπου καταβολής του κατά το άρθρο 16 του Κανονισμού, η οποία δεν μπορεί να υπαχθεί ούτε στις τακτικές, αλλ’ ούτε και στις έκτακτες αμοιβές, οι οποίες άλλωστε εξειδικεύονται στην προαναφερθείσα διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 περ. δ του Ειδικού Κανονισμού Καλαθοσφαίρισης από τι αποτελούνται και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το πριμ υπογραφής αρχικού συμβολαίου, το οποίο δίδεται στον αθλητή για την υπογραφή και μόνο της σύμβασης από τον καλαθοσφαιριστή και είναι ανεξάρτητο των τακτικών και των έκτακτων αποδοχών του.

Το ότι το πριμ υπογραφής αρχικού συμβολαίου ή/και ανανέωσης συμβολαίου αποτελεί ξεχωριστή αμοιβή προκύπτει και από το άρθρο 9 του αυτού ως άνω κανονισμού με τίτλο Συνέπειες Διακοπής Συμβολαίου και δη: από παραγράφους 1, 2 και 4 αυτού στις οποίες αναφέρονται αντίστοιχα ότι στις περιπτώσεις διακοπής του συμβολαίου του αθλητή που οφείλεται σε φυσική ανικανότητα αυτού αν αυτή προήλθε από ατύχημα εκτός αγώνων και προπονήσεων αυτός δικαιούται μόνον τον μηνιαίο μισθό του. Αν προήλθε από ατύχημα στα πλαίσια της δραστηριότητάς του με την ομάδα, δικαιούται το σύνολον των αποδοχών του και από τις έκτακτες παροχές, δηλαδή τα πριμ επίτευξης αγωνιστικών στόχων, αυτά στην κατάκτηση των οποίων συμμετείχε.

Αν υπαίτια διακοπής του συμβολαίου είναι η ΚΑΕ ή το ΤΑΚ, υποχρεούται, κατά τον χρόνο της διακοπής στην καταβολή όλων των αποδοχών, (μισθών και πριμ υπογραφής, μετεγγραφής και ανανέωσης), από τις οποίες γίνεται διάκριση ως προς το τι δικαιούται ο αθλητής κάθε φορά ανάλογα με την αιτία της διακοπής του συμβολαίου του και του ποιος είναι υπαίτιος της διακοπής και μόνο στην τελευταία περίπτωση αναφέρεται ρητά ότι η υπαίτια ΚΑΕ ή το ΤΑΚ υποχρεούται, κατά τον χρόνο της διακοπής στην καταβολή όλων των αποδοχών, (μισθών και πριμ υπογραφής, μετεγγραφής και ανανέωσης) στην οποία και μόνον αναφέρεται ειδικά και ρητά ότι στην έννοια (καταβολή όλων των αποδοχών) περιλαμβάνεται’ και το πριμ υπογραφής, μετεγγραφής και ανανέωσης

 Γίνεται φανερό από τη διατύπωση των ως άνω παραγράφων ότι ο νομοθέτης σε όποια περίπτωση διακοπής συμβολαίου καλαθοσφαιριστή ήθελε να καταβάλλεται και το πριμ υπογραφής μετεγγραφής και ανανέωσης το καθόριζε ρητά και δεν αρκείτο στη γενική διατύπωση "ο αθλητής δικαιούται το σύνολο των αποδοχών του" ή "η ΚΑΕ υποχρεούται στην καταβολή όλων των αποδοχών του".

Δείτε αναλυτικά την ΑΠ 466/2018

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send