logo-print

ΟΠΙ: Ανακοίνωση για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης άρθρου 18 παρ. 4 του Νόμου 2121/1993

15/02/2019

19/02/2019

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης αρ. 18 παρ. 4, ν. 2121/1993 εξέδωσε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υπόχρεοι υποβολής προς τον ΟΠΙ της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 18 παρ. 4, ν. 2121/1993, παρακαλούνται να την αποστέλλουν από τούδε και στο εξής με τη μορφή και τον τύπο της υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, όπως αυτή είναι ευρέως διαθέσιμη.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την ως άνω μορφή προκειμένου για τη νομότυπη υποβολή τής ως άνω υπεύθυνης δήλωσης.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ως άνω υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να φέρει όλα τα ακόλουθα στοιχεία, δηλαδή

α) τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης,

β) την υπογραφή του, καθώς κα

γ) τη σφραγίδα της επιχείρησης.

Τέλος, η ως άνω υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αναλυτικές, ανά περίπτωση, καταστάσεις ως παράρτημα αυτής.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 4 του Νόμου 2121/1993:

4.α) Όποιος εισάγει ή αποκτά ενδοκοινοτικά ή παράγει και διαθέτει τεχνικά μέσα ή/και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες που, σύμφωνα με την παράγραφο 3, υπόκεινται στην καταβολή εύλογης αμοιβής, υποχρεούται εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου να δηλώνει εγγράφως και υπευθύνως κατά το ν. 1599/1986 (Α' 75) προς τον ΟΠΙ:

αα) την ποσότητα και τη συνολική αξία των τεχνικών μέσων ή/και χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες που κατά περίπτωση εισήγαγε ή απόκτησε ενδοκοινοτικά ή παρήγαγε και διέθεσε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο ανά κατηγορία και τύπο τεχνικού μέσου και

ββ) ότι αυτή είναι πράγματι η ποσότητα και συνολική αξία χωρίς καμία απόκρυψη.

β) Κάθε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έχει το δικαίωμα να ζητήσει οποτεδήποτε από οποιονδήποτε οφειλέτη, κοινοποιώντας του σχετική γραπτή πρόσκληση, να δηλώσει εγγράφως και υπευθύνως κατά το ν. 1599/1986 προς τον ΟΠΙ:

αα) την ποσότητα και συνολική αξία των τεχνικών μέσων ή/και χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπία ανά κατηγορία και τύπο τεχνικού μέσου αναλυτικά που, σύμφωνα με την παράγραφο 3, υπόκεινται στην καταβολή εύλογης αμοιβής και τα οποία κατά περίπτωση εισήγαγε ή απόκτησε ενδοκοινοτικά ή παρήγαγε και διέθεσε,

ββ) ότι αυτή είναι πράγματι η ποσότητα και συνολική αξία χωρίς καμία απόκρυψη.

Μέσα σε έναν (1) μήνα από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να υποβάλει στον ΟΠΙ την ως άνω υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ίδιο, όταν πρόκειται για ατομική επιχείρηση, ή από τον κατά το καταστατικό εκπρόσωπό του, όταν πρόκειται για εταιρεία.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ