logo-print

Οι καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο για το 2019

Σε ποια θέση βρίσκονται οι νομικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων για το 2019 - Ποιες είναι οι καλύτερες σχολές στον κόσμο

04/03/2019

03/04/2019

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο για το έτος 2019 δημοσίευσε η εταιρεία εκπαίδευσης QS (Quacquarelli Symonds).

Η έκδοση QS World University Rankings 2019 περιλαμβάνει, για ακόμα μία χρονιά, ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν τα καλύτερα τμήματα Νομικής.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων (κλίμακα βαθμολόγησης με άριστα το 100) βασίζεται σε μία σειρά από κριτήρια, όπως η φήμη του ιδρύματος ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και εργοδότες, ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών (citations) και άλλα.

Χωρίς να αποτελεί πλέον έκπληξη, και το 2019 η πλειονότητα των κορυφαίων νομικών σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Παρ' όλα αυτά, την Ευρώπη εκπροσωπούν επάξια στη λίστα αρκετές νομικές σχολές, με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεχωρίζουν για ακόμα μία χρονιά.

Συγκρίνοντας με την αντίστοιχη κατάταξη του 2018, πολλές σχολές παραμένουν σταθερές , ωστόσο υπάρχουν ανακατατάξεις και νέες είσοδοι στις υπόλοιπες θέσεις του πίνακα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα με τις καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη, με τη θέση του κάθε πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη να αναφέρεται στην παρένθεση.

14. (48) Durham University: 74.7

Για ακόμα μία χρονιά η νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνεται στη λίστα με τις κορυφαίες σχολές, επιτυγχάνοντας σταθερά υψηλές βαθμολογίες.

Με μικρή πτώση σε σχέση με το 2017, η Νομική Σχολή του Durham University σημειώνει για ακόμα μία χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών (87.7).

13. (42) Humboldt Universität zu Berlin: 75.5

Σταθεροποιείται στη λίστα με τις καλύτερες νομικές σχολές της Ευρώπης το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, παρά τη μικρή πτώση στη σχετική κατάταξη κατά δύο θέσεις.

Το Humboldt Universität, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, αύξησε τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς, με τη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών να ξεχωρίζει και φέτος (83.5).

12. (40) University of Amsterdam: 76.2

Μετά την εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση το 2018, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ βρίσκεται και φέτος ψηλά στη σχετική λίστα.

Η σχολή του University of Amsterdam, γνωστή για το καινοτόμο ερευνητικό της έργο, σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών με αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με το 2018 (90.8).

11. (37) Katholieke Universiteit Leuven: 77

Το Leuven αποτελεί το κορυφαίο πανεπιστήμιο για σπουδές νομικής στο Βέλγιο, παραμένοντας για ακόμα μία χρονιά ψηλά στη λίστα του QS.

Το Katholieke Universiteit Leuven, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, βελτίωσε τις ήδη υψηλές βαθμολογίες στου στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (88.9).

10. (35) Ludwig Maximillians Universitat Munchen: 77.1

Με "διαφορά στήθους", στη 10η θέση του πίνακα, με σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2018, βρίσκεται η Νομική Σχολή του Ludwig Maximillians Universitat Munchen.

Η περίφημη νομική σχολή της Βαυαρίας βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της σε σχέση με το 2018 (+3.4), έχοντας αξιοζήλευτες επιδόσεις στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (87).

9. (32) Queen Mary University of London: 77.6

Άνοδος σε όλους τους δείκτες και σταθερή παρουσία στις καλύτερες σχολές της Ευρώπης για τη Νομική Σχολή του Queen Mary, μίας από τις κορυφαίες επιλογές για νομικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πανεπιστήμιο με έδρα στο Ανατολικό Λονδίνο παρέμεινε για τρίτη χρονιά στην 9η θέση, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (84).

8. (29) University of Edinburgh: 79.8

Αποτελώντας το έκτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, το Εδιμβούργο έχει μια πολύ ισχυρή φήμη αναφορικά με τις νομικές σπουδές που προσφέρει.

Η νομική σχολή του Εδιμβούργου, παρά τη μικρή της πτώση στον πίνακα του QS, εξακολοθεί να παρέχει σπουδές ιδαιτέρως υψηλού επιπέδου, σημειώνοντας εξαιρετικά επιδόσεις στις βιβλιογραφικές αναφορές (90.8).

7. (26) Leiden University: 80.2

Διαρκής βελτίωση για τη Νομική Σχολή του Leiden, η οποία κατατάσσεται ως η καλύτερη στην Ολλανδία, και κερδίζει μία θέση σε σχέση με το 2018.

Η νομική σχολή του Leiden, το οποίο βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από το Άμστερνταμ, σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (88.6).

6. (25) Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne: 80.4

Η περίφημη νομική σχολή της Σορβόννης, παραμένει σταθερά στο "Πάνθεον", καθώς θεωρείται για ακόμα μία χρονιά η καλύτερη νομική σχολή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Βελτιώνοντας τη θέση της σε σχέση με το 2018 τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, η Σορβόννη διατηρεί τις πολύ καλές επιδόσεις της στη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών (87.8).

5. (19) King's College London: 83.1

Άνοδος στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κατάταξη για τη νομική σχολή του King’ s College, η οποία παραμένει στην 5η θέση της Ευρώπης, κατατασσόμενη ως η τρίτη καλύτερη στο Λονδίνο και η πέμπτη καλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το King’ s συγκέντρωσε πολύ καλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς αξιολόγησης συνολικά, ιδιαιτέρως όμως ξεχώρισαν οι επιδόσεις στην ακαδημαϊκή φήμη (88.4).

4. (15) University College London: 83.6

Με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2018, η νομική σχολή του UCL παραμένει στην 4η θέση της σχετική κατάταξης.

Διατηρώντας τη φήμη ως ένα εκ των κορυφαίων νομικών σχολών στον κόσμο, το UCL σημείωσε για ακόμα μία χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις στις βιβλιογραφικές αναφορές (89.8).

3. (7) London School of Economics & Political Science: 89.7

Στην 3η θέση της Ευρώπης και στην 7η (από 9η το 2018) θέση στον κόσμο κατατάσσεται η νομική σχολή του περίφημου London School of Ecomomics.

Η σχολή του LSE συγκέντρωσε για ακόμα μία χρονιά ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, με τη βαθμολογία στις βιβλιογραφικές αναφορές (95.4) να είναι η κορυφαία του πίνακα κατάταξης συνολικά.

2. (3) University of Cambridge: 96.1

Ανατροπή για ακόμα μία χρονιά σε μία από τις πιο παραδοσιακές "κόντρες" μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τη Νομική Σχολή του Cambridge να χάνει την πρώτη θέση από αυτήν της Οξφόρδης.

Η νομική σχολή του Cambridge σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στις κατηγορίες της ακαδημαϊκής φήμης (97.6) αλλά και στις βιβλιογραφικές αναφορές (92.8), παραμένοντας στην τριάδα των καλύτερων νομικών σχολών στον κόσμο.

1. (2) University of Oxford: 96.8

Με τη βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης ανάμεσα σε εργοδότες να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα (99.2), η νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κέρδισε τη μάχη από το Cambridge και τον τίτλο της καλύτερης νομικής σχολής στην Ευρώπη και της δεύτερης καλύτερης στον κόσμο.

Αδιαμφισβήτητα και διαχρονικά στην ελίτ της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, η νομική σχολή του University of Oxford σημείωσε την κορυφαία επίδοση σε όλη την Ευρώπη στην κατηγορία της ακαδημαϊκής φήμης (99.2) και εξαιρετικά υψηλό σκορ στη φήμη μεταξύ εργοδοτών (96.6).

Οι δέκα κορυφαίες νομικές σχολές στον κόσμο

Με τις νομικές σχολές Οξφόρδης και Cambridge να κερδίζουν τις δύο από τις τρεις κορυφαίες θέσεις, για ακόμα μία χρονιά η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Το Πανεπιστήμιο με έδρα στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, διατήρησε το απόλυτο (100) σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες, καθιστώντας αδύνατες τις συγκρίσεις.

Με βάση τα στοιχεία του QS, οι δέκα καλύτερες νομικές σχολές στον κόσμο για το 2019 είναι οι εξής:

1. Harvard University (100)

2. University of Oxford (96.8)

3. University of Cambridge (96.1)

4. Yale University (93.9)

5. Stanford University (93.3)

6. The University of Melbourne (90)

7. London School of Economics and Political Science (89.7)

8. University of California, Berkeley (89.4)

9. Columbia University (89.1)

10. New York University (88.3)

Η κατάταξη των Νομικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων

Στην κατάταξη των καλύτερων νομικών σχολών στον κόσμο, όπως δημοσιεύεται από την QS, συμπεριλαμβάνονται για ακόμα μία χρονιά οι δύο από τις τρεις νομικές σχολές της Ελλάδς, αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στα θετικά νέα, οι δείκτες αξιολόγησης για τις δύο σχολές δείχνουν βελτίωση, ωσόστο, τόσο η Νομική Θεσσαλονίκης όσο και η Νομική Αθηνών κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα (251-300).

Οι επιμέρους βαθμολογίες διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση η θέση στην κατάταξη και δίπλα η σύγκριση σε σχέση με το σκορ του 2018):

Σχολή Ακαδημαϊκή φήμη Βιβλιογραφικές αναφορές Φήμη μεταξύ εργοδοτών H-index*
Νομική ΑΠΘ 55.3 (228) +1.1 64.2 (259) +7.4 56.5 (259) -1 50.6 (249) +14.6
Νομική ΕΚΠΑ 57.2 (214) +5.8 63.6 (262) -6.2 57.6 (246) -3.2 53 (231) +7.4

*Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις.

Σημαντική σημείωση: Υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας των κατατάξεων των διαφόρων πανεπιστημίων αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία για να διαμορφώσει τους σχετικούς πίνακες, αλλά και η ακρίβεια των δεδομένων που χορηγούν τα πανεπιστήμια, αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους ερευνητές και τους ειδικούς στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία του QS, του Times Higher Education και του Shanghai Ranking θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα.

Ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερομένους να μελετήσουν αναλυτικά και να συγκρίνουν τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην επιλογή εκπαιδευτικού ιδρύματος για τις σπουδές τους.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send