logo-print

Οι καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη και τον κόσμο για το 2020

Σε ποια θέση βρίσκονται οι νομικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων για το 2020 - Ποιες είναι οι καλύτερες σχολές στον κόσμο

15/04/2020

02/05/2020

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο για το 2020 δημοσίευσε η εταιρεία εκπαίδευσης QS (Quacquarelli Symonds).

Η έκδοση QS World University Rankings 2020 περιλαμβάνει, για ακόμα μία χρονιά, ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν τα καλύτερα τμήματα Νομικής.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων βασίζεται σε μία κλίμακα βαθμολόγησης με άριστα το 100, ενώ λαμβάνει υπόψη σε μία σειρά από κριτήρια, όπως ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών (citations), η φήμη του ιδρύματος ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και εργοδότες, και άλλα.

Και το 2020 οι περισσότερες εκ των κορυφαίων νομικών σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, η Ευρώπη ωστόσο εκπροσωπείται επάξια στη λίστα, με τις σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεχωρίζουν για ακόμα μία χρονιά.

Συγκρίνοντας με την αντίστοιχη κατάταξη του 2019, πολλές σχολές παραμένουν σταθερές , ωστόσο υπάρχουν ανακατατάξεις και νέες είσοδοι στις υπόλοιπες θέσεις του πίνακα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα με τις καλύτερες νομικές σχολές στην Ευρώπη, με τη θέση του κάθε πανεπιστημίου στην παγκόσμια κατάταξη να αναφέρεται στην παρένθεση.

Η λίστα περιορίζεται σε όσες εντάσσονται στις 50 κορυφαίες του κόσμου και δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα αξιόλογες σχολές Πανεπιστημίων, όπως του ETH Zurich, του European University Insitute, του Freie Universitaet Berlin, του Lomonosov Moscow State University, του Maastricht University και άλλες.

15(50) Sciences Po: 74.7

Η νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Sciences Po στη Γαλλία καταλαμβάνει την 15η θέση στην Ευρώπη και την 50η στον κόσμο, σκαρφαλώνοντας αρκετές θέσεις στη λίστα σε σέση με το 2019.

Η Νομική Σχολή του Sciences Po πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών (84.8).

14. (43) Ludwig Maximillians Universitat Munchen: 75.7

Πτώση στη 14η θέση του πίνακα, με αξιοσημείωτη πτώση σε σχέση με το 2019 (10η θέση με 77.1), βρίσκεται η Νομική Σχολή του Ludwig Maximillians Universitat Munchen.

Η περίφημη νομική σχολή της Βαυαρίας είδε μικρή πτώση και διατήρησε υψηλές επιδόσεις στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (86).

13(43) Durham University: 75.7

Για ακόμα μία χρονιά η νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνεται στη λίστα με τις κορυφαίες σχολές, επιτυγχάνοντας σταθερά υψηλές βαθμολογίες.

Με μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019, η Νομική Σχολή του Durham University σημειώνει για ακόμα μία χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών (87.8).

12. (37) Humboldt Universität zu Berlin: 77.4

Σταθεροποιείται στη λίστα με τις καλύτερες νομικές σχολές της Ευρώπης και βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις του το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Το Humboldt Universität, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, αύξησε τις επιδόσεις του σε γενικές γραμμές, με τη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών να ξεχωρίζει και φέτος (85).

11. (34) University of Amsterdam: 77.9

Μετά την εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ βρίσκεται και φέτος ψηλά στη σχετική λίστα.

Η σχολή του University of Amsterdam, γνωστή για το καινοτόμο ερευνητικό της έργο, σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα των βιβλιογραφικών αναφορών (91).

10. (33) Katholieke Universiteit Leuven: 78.1

Το Leuven αποτελεί το κορυφαίο πανεπιστήμιο για σπουδές νομικής στο Βέλγιο, παραμένοντας για ακόμα μία χρονιά ψηλά στη λίστα του QS.

Το Katholieke Universiteit Leuven, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, βελτίωσε τη συνολική του επίδοση, καταγράφοντας υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία των βιβλιογραφικών αναφορών (86.9).

9. (30) Queen Mary University of London: 79.5

Άνοδος σε όλους τους δείκτες και σταθερή παρουσία στις καλύτερες σχολές της Ευρώπης για τη Νομική Σχολή του Queen Mary, μίας από τις κορυφαίες επιλογές για νομικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πανεπιστήμιο με έδρα στο Ανατολικό Λονδίνο παρέμεινε για ακόμα μία χρονιά στην 9η θέση, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (84.2).

8. (25) Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne: 81.4

Η περίφημη νομική σχολή της Σορβόννης, παραμένει σταθερά στο "Πάνθεον", χάνοντας ωστόσό τον τίτλο της καλύτερης νομικής σχολής εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πτώση μίας θέσης της σε σχέση με το 2019 στην Ευρώπη, η Σορβόννη διατηρεί τις αξιοζήλευτες επιδόσεις της στη φήμη μεταξύ ακαδημαϊκών (89).

7. (24) Leiden University: 81.4

Τον τίτλο της καλύτερης νομικής σχολής εκτός Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζει η διαρκώς βελτιούμενη Νομική Σχολή του Leiden στην Ολλανδία.

Η νομική σχολή του Leiden, το οποίο βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από το Άμστερνταμ, σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης μεταξύ ακαδημαϊκών (88.6).

6. (22) University of Edinburgh: 81.9

Αποτελώντας το έκτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, το Εδιμβούργο ενδυναμώνει την ήδη ισχυρή φήμη αναφορικά με τις νομικές σπουδές που προσφέρει.

Η νομική σχολή του Εδιμβούργου σκαρφαλωνει στην 6η θέση του πίνακα του QS, εξακολουθώντας να παρέχει σπουδές ιδαιτέρως υψηλού επιπέδου, με υψηλές επιδόσεις όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα στις βιβλιογραφικές αναφορές (89.1).

5. (16) University College London: 84.6

Με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2019, η νομική σχολή του UCL πέφτει στην 5η (από την 4η) θέση της σχετικής κατάταξης.

Διατηρώντας τη φήμη ως ένα εκ των κορυφαίων νομικών σχολών στον κόσμο, το UCL σημείωσε για ακόμα μία χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις στις βιβλιογραφικές αναφορές (89.6).

4. (15) King's College London: 84.7

Άνοδος στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κατάταξη για τη νομική σχολή του King’ s College, η οποία ανεβαίνει στην 4η θέση της Ευρώπης, κατατασσόμενη ως η τρίτη καλύτερη στο Λονδίνο και η τέταρτη καλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το King’ s συγκέντρωσε πολύ καλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς αξιολόγησης συνολικά, ιδιαιτέρως όμως ξεχώρισαν οι επιδόσεις στην ακαδημαϊκή φήμη (89.8).

3. (6) London School of Economics & Political Science: 89.7

Στην 3η θέση της Ευρώπης και στην 6η (από 7η το 2019) στον κόσμο κατατάσσεται η νομική σχολή του περίφημου London School of Ecomomics.

Η σχολή του LSE συγκέντρωσε για ακόμα μία χρονιά ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, με τη βαθμολογία στις βιβλιογραφικές αναφορές (95.2) να είναι η κορυφαία του πίνακα κατάταξης συνολικά.

2. (3) University of Cambridge: 97

Η ψαλίδα έκλεισε σημαντικά σε σχέση με το 2019, αλλά το Cambridge "χάνει" και φέτος σε μία από τις πιο παραδοσιακές "κόντρες" μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από τη Νομική Σχολή της Οξφόρδης.

Η νομική σχολή του Cambridge σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στις κατηγορίες της φήμης μεταξύ εργοδοτών (97.6, η υψηλότερη στη λίστα) αλλά και στις βιβλιογραφικές αναφορές (93.4, η υψηλότερη στη λίστα), παραμένοντας στην αφρόκρεμα των πανεπιστημίων διεθνώς.

1. (2) University of Oxford: 97.1

Με τη βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης ανάμεσα σε εργοδότες να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα (99.3, η υψηλότερη στη λίστα), η νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κέρδισε τη μάχη από το Cambridge και τον τίτλο της καλύτερης νομικής σχολής στην Ευρώπη και της δεύτερης καλύτερης στον κόσμο.

Αδιαμφισβήτητα και διαχρονικά στην ελίτ της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, η νομική σχολή του University of Oxford σημείωσε την κορυφαία επίδοση σε όλη την Ευρώπη στην κατηγορία της ακαδημαϊκής φήμης (99.3) και εξαιρετικά υψηλό σκορ στη φήμη μεταξύ εργοδοτών (97.2).

Οι δέκα κορυφαίες νομικές σχολές στον κόσμο

Με τις νομικές σχολές Οξφόρδης και Cambridge να κερδίζουν τις δύο από τις τρεις κορυφαίες θέσεις, για ακόμα μία χρονιά η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Το Πανεπιστήμιο με έδρα στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, διατήρησε το απόλυτο (100) σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες, καθιστώντας αδύνατες τις συγκρίσεις.

Με βάση τα στοιχεία του QS, οι δέκα καλύτερες νομικές σχολές στον κόσμο για το 2020 είναι οι εξής:

1. Harvard University (100)

2. University of Oxford (97.2)

3. University of Cambridge (97)

4. Yale University (88.9)

5. Stanford University (92.2)

6. London School of Economics and Political Science (90.4)

7. University of California, Berkeley (90.2)

8. Columbia University (89.8)

9. The University of Melbourne (87.9)

10. New York University (89)

Η κατάταξη των Νομικών Σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων

Στην φετινή κατάταξη των καλύτερων νομικών σχολών στον κόσμο, όπως δημοσιεύεται από την QS, συμπεριλαμβάνεται φέτος μόνο η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάταξη του 2019 περιλαμβανόταν και η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η Νομική Σχολή Αθηνών βελτίωσε τις επιδόσεις της και ανέβησε αρκετές θέσεις στον πίνακα κατάταξης (θέση 109 στην Ευρώπη και 230 παγκοσμίως).

Οι επιμέρους βαθμολογίες διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση η θέση στην κατάταξη και δίπλα η σύγκριση σε σχέση με το σκορ του 2019):

Σχολή Ακαδημαϊκή φήμη Βιβλιογραφικές αναφορές Φήμη μεταξύ εργοδοτών H-index*
Νομική ΕΚΠΑ 56.4 (230) -0.8 66.8 (249) +3.2 57.8 (245) +0.2 55.9 (222) +2.9

*Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις.

Σημαντική σημείωση: Υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας των κατατάξεων των διαφόρων πανεπιστημίων αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρεία για να διαμορφώσει τους σχετικούς πίνακες, αλλά και η ακρίβεια των δεδομένων που χορηγούν τα πανεπιστήμια, αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους ερευνητές και τους ειδικούς στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία του QS, του Times Higher Education και του Shanghai Ranking θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα.

Ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερομένους να μελετήσουν αναλυτικά και να συγκρίνουν τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην επιλογή εκπαιδευτικού ιδρύματος για τις σπουδές τους.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send