logo-print

Διαδικασία και μεθοδολογία έργων Διοικητικής Κωδικοποίησης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Υπουργείων

18/04/2019

18/04/2019

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023

Έγγραφο αναφορικά με τη διαδικασία και μεθοδολογία έργων Διοικητικής Κωδικοποίησης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Υπουργείων εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, με την υπ’ αριθ. πρωτ.: 2020/20/07/2018 Πρόσκλησης με Κωδικό 33_A.1.2_00 (Α/Α ΟΠΣ: 2981) με τίτλο «Δράσεις Κωδικοποίησης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Υπουργείων», παρέχεται στα Υπουργεία-υποψήφιους Δικαιούχους, η δυνατότητα υλοποίησης έργων κωδικοποίησης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητάς τους.

Το έργο μπορεί να λάβει είτε τη μορφή της Διοικητικής Κωδικοποίησης είτε της Νομοθετικής Κωδικοποίησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 12 του ν. 4048/2012 (Α΄ 34). Σε περίπτωση που στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται διοικητική κωδικοποίηση, θα πρέπει να συνυποβάλλεται έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο να αποτυπώνεται η υφιστάμενη κωδικοποιημένη ύλη στο Έργο «Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας – Ραπτάρχης» (εφεξής Δ.Κ.Ν.-Ρ.), που αφορά στο πεδίο πολιτικής της κωδικοποίησης στο πλαίσιο της πράξης, σύμφωνα με την ανωτέρω Πρόσκληση αρ.33 (βλ. σελ. 7).

Μεθοδολογία υλοποίησης κωδικοποιήσεων

Σχετικά με την μεθοδολογία και τον σταδιασμό έργων κωδικοποίησης στο παρόν κείμενο περιγράφονται οι φάσεις που προτείνονται από το Τμήμα Διαρκή Κώδικα Νομοθεσίας – 2 Ραπτάρχης του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να ακολουθούνται στα έργα κωδικοποίησης για λόγους μεθοδολογικής, δομικής και λειτουργικής ομοιογένειας. Εξ αρχής επισημαίνεται η διαφοροποίηση μεταξύ των έργων για τα οποία προβλέπεται ως τελικό παραδοτέο η εκπόνηση διοικητικής κωδικοποίησης, για τα οποία παραλείπεται η Φάση Δ΄ και τα έργα για τα οποία προβλέπεται ως τελικό παραδοτέο η εκπόνηση νομοθετικής κωδικοποίησης για τα οποία ακολουθείται το σύνολο των φάσεων της παρούσας μεθοδολογίας.

1. ΦΑΣΗ Α. Καταγραφή της υφιστάμενης ύλης όσον αφορά τη νομοθεσία, τη νομολογία, τα διοικητικά κείμενα και τη βιβλιογραφία

Κατά τη Φάση αυτή καταγράφονται οι υφιστάμενες διατάξεις τυπικών νόμων, οι κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή τους, οι σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, τα σχετικά ευρωπαϊκά νομοθετήματα, οι σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σχετική νομολογία, η σχετική αλληλογραφία των αρμόδιων υπουργείων με φορείς και πολίτες, τυχόν κείμενα δεοντολογικού χαρακτήρα όπως και η σχετική βιβλιογραφία. Το υλικό που συγκεντρώνεται θα οργανωθεί σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: νομοθεσία, νομολογία, διοικητικές οδηγίες και κατευθύνσεις, βιβλιογραφία. Σε κάθε κατηγορία το υλικό θα ταξινομηθεί σε θεματικές ενότητες.

Η συλλογή και ταξινόμηση της νομοθεσίας βασίζεται στις εξής πηγές:

  • το Έργο Δ.Κ.Ν.-Ρ., καθώς και τη βάση νομικών δεδομένων E-themis (http://www.ethemis.gov.gr/Portal/). Από το συγκεκριμένο Έργο αντλείται, τόσο η θεματολογία και η θεματική ταξινόμηση του υπό κωδικοποίηση υλικού, όσο και η νομοθετική ύλη καθαυτή χρονολογικά και θεματικά ταξινομημένη
  • η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Εθνικού Τυπογραφείου (www.et.gr) για την άντληση των πρόσφατων σχετικών νομοθετημάτων
  • διοικητικές κωδικοποιήσεις νομοθεσίας που έχουν υλοποιηθεί και παραδοθεί στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων ή δράσεων αυτεπιστασίας των αρμόδιων Υπουργείων
  • συλλογές νομοθεσίας και άτυπες κωδικοποιήσεις των αρμόδιων Υπουργείων ή λοιπών αρμόδιων δημόσιων φορέων
  • υφιστάμενες ηλεκτρονικές βάσεις νομικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο (πχ. Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) και ευρωπαϊκό επίπεδο (πχ. https://eur-lex.europa.eu/ )
  • νομικά περιοδικά και εκδόσεις με νομοθετική ύλη (πχ. Κώδικας Νομικού Βήματος), συλλογές νομοθεσίας που διατίθενται από νομικούς εκδοτικούς οίκους κλπ.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω επεξεργασία της συλλεγείσας νομοθετικής ύλης, θα διαχωριστούν αρχικά οι διατάξεις των τυπικών νόμων από τις διατάξεις των κανονιστικών διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων και άλλων πράξεων της Διοίκησης. Επίσης, θα διαχωριστούν τυχόν Κανονισμοί των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νόμοι που κυρώνουν διεθνείς συμβάσεις καθώς και εθνικά νομοθετήματα που μεταφέρουν κοινοτικές Οδηγίες στην ελληνική έννομη τάξη.

Η συλλογή της νομολογίας εστιάζει ιδιαίτερα στις αποφάσεις των εθνικών Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συγκεντρωθούν επίσης σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με έμφαση στις γνωμοδοτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τους αρμόδιους Υπουργούς. Βασικό εργαλείο για τη συλλογή της νομολογίας είναι ο εντοπισμός των αποφάσεων των δικαστηρίων μέσω έρευνας στα αρχεία των δικαστηρίων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στα δελτία των δικαστικών δημοσιεύσεων, στις τράπεζες νομικών πληροφοριών, καθώς και στο αρχείο των αρμόδιων Υπουργείων ή λοιπών δημόσιων φορέων.

Η συλλογή των διοικητικών κειμένων περιλαμβάνει κυρίως τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπά κείμενα δεοντολογικού χαρακτήρα των αρμόδιων Υπουργείων και λοιπών δημόσιων φορέων, καθώς και αλληλογραφία τους με φορείς και πολίτες που αναδεικνύουν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της εξεταζόμενης νομοθεσίας.

Η συλλογή βιβλιογραφίας περιλαμβάνει εκείνη την ελληνική και ξενόγλωσση αρθρογραφία και βιβλιογραφία που είναι σχετική με τα επιμέρους θεματικά αντικείμενα και που είναι δυνατόν να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την υπό εκπόνηση κωδικοποίηση.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ:

Κείμενο τεκμηρίωσης που θα περιέχει τα εξής:

  • Συλλογή και ταξινόμηση νομοθεσίας
  • Συλλογή και ταξινόμηση νομολογίας
  • Συλλογή και ταξινόμηση διοικητικών κειμένων
  • Συλλογή και ταξινόμηση βιβλιογραφίας.
  • Κάθε συλλογή θα περιέχει μία σύνοψη των περιεχομένων της και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτή όσον αφορά στις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προτεινόμενη κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
  • Σχέδιο αξιοποίησης των παραπάνω συλλογών.

2. ΦΑΣΗ Β. Αξιολόγηση της νομοθετικής ύλης

Η συλλεγείσα νομοθετική ύλη θα αξιολογηθεί προκειμένου:

  • Να οριστικοποιηθεί η θεματολογία και οι θεματικές ενότητες της κωδικοποίησης. Στο σημείο αυτό εξετάζεται ο βαθμός αξιοποίησης της θεματολογίας και των θεματικών ενοτήτων του Έργου Δ.Κ.Ν.-Ρ., της βάσης νομικών δεδομένων E-themis, καθώς επίσης και των ολοκληρωμένων διοικητικών κωδικοποιήσεων που έχουν αναπτυχθεί με βάση την πρότυπη μεθοδολογία και τις τεχνικές του ανωτέρω Έργου.
  • Να αναδειχθεί το εύρος των ερμηνευτικών προβλημάτων και των εν γένει προβλημάτων εφαρμογής, των ανενεργών διατάξεων, των ρυθμιστικών κενών, των αντιφάσεων και όλων εν γένει των επιμέρους πτυχών των προβλημάτων κακονομίας και πολυνομίας της ελληνικής νομοθεσίας.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ:

Έκθεση αξιολόγησης της νομοθετικής ύλης της υπό κωδικοποίηση θεματικής περιοχής.

ΦΑΣΗ Γ. Εκπόνηση Διοικητικής Κωδικοποίησης

Σκοπός της Φάσης αυτής είναι η εκπόνηση διοικητικής κωδικοποίησης της θεματικής ενότητας υπό την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 4048/2012 η οποία συνίσταται στη συγκέντρωση σε ένα κωδικοποιητικό κείμενο όλων των ισχυουσών διατάξεων, νομοθετικού ή κανονιστικού χαρακτήρα, χωρίς ένταξη των κωδικοποιημένων διατάξεων σε ενιαίο κείμενο και χωρίς κατάργησή τους. Δεδομένου ότι στη διοικητική κωδικοποίηση περιλαμβάνονται οι ισχύουσες και μη ρητά καταργημένες διατάξεις, τα νομοθετήματα που έχουν υποστεί τροποποιήσεις εμφανίζονται επικαιροποιημένα με την ισχύουσα μορφή τους (consolidated texts).

Η Φάση αυτή περιλαμβάνει τις κρισιμότερες εργασίες νομικής επεξεργασίας των νομοθετημάτων τα οποία περιλαμβάνονται στη θεματική περιοχή της υπό κωδικοποίηση νομοθεσίας, για το λόγο ότι η διοικητική κωδικοποίηση, όχι μόνο παρέχει την πληρέστερη, και από ποιοτική και από ποσοτική άποψη, εικόνα της υφισταμένης κατάστασης (state-ofthe-art) της νομοθεσίας και, εκ του λόγου αυτού, διευκολύνει τα μέγιστα τη χάραξη των βασικών επιλογών της νομοθετικής παρέμβασης που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο νομοθετικής κωδικοποίησης∙ αλλά και για το λόγο ότι η διοικητική κωδικοποίηση συνιστά το μοναδικό, καθολικό και συνεχές πλαίσιο επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας και, ως εκ του λόγου αυτού, παρέχει στο διηνεκές και με πληρότητα την κατάσταση της υφισταμένης νομοθεσίας και διευκολύνει την ανά τακτικότερα χρονικά διαστήματα (σε σχέση με το μέχρι σήμερα συμβαίνον) νομοθετική κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Για την εκπόνηση του κωδικοποιητικού κειμένου οι φορείς θα συμβουλεύονται το Εγχειρίδιο Διοικητικής Κωδικοποίησης του Τμήματος Δ.Κ.Ν.-Ρ. του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (http://www.minadmin.gov.gr/?cat=76).

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ:

Κωδικοποιητικό κείμενο όλων των ισχυουσών διατάξεων νομοθετικού ή κανονιστικού χαρακτήρα.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο του Υπουργείου.

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send