logo-print

Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης: Ορίστηκαν τα μέλη της - Εγχειρίδια νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας

Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας - Εγχειρίδιο και Υπόδειγμα Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης

11/05/2020

11/05/2020

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Πολιτειολογία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Πρωθυπουργού για τον ορισμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Η σύνθεση της Κ.Ε.Κ. έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΜΕΛΗ
ΜΕΤΑΞΙΑ ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Σ.Κ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΡΠΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΤΟΥΠΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ Ν.Σ.Κ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ Ν.Σ.Κ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΑΡΣΕΝΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥΛΕΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΙΕΡΡΙΝΑ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΡΙAΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Γραμματέας της Κ.Ε.Κ. ορίζεται η Χρυσάνθη Φραγκούλη του Ζώη, με Α.Δ.Τ. ΑΝ 539250 και αναπληρώτριά της, η Πηνελόπη Τσουκαλά του Κωνσταντίνου, με Α.Δ.Τ. Λ 849680, συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας / Εγχειρίδιο και Υπόδειγμα Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης

Ομάδα Εργασίας της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (ΓΓΝΚΘ) της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε στη σύνταξη Εγχειριδίου Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας.

Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την τήρηση των αρχών που αφορούν στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία καθώς επίσης και στην καλή νομοθέτηση.

Δείτε αναλυτικά το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας.

Σκοπός του Εγχειριδίου αυτού είναι η ενίσχυση της ποιότητας ρυθμιστικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, μέσω της τήρησης των αρχών και κανόνων καλής νομοθέτησης.

Το εγχειρίδιο ενσωματώνει όλες τις σχετικές συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές, καθώς και τις διεθνείς καλές πρακτικές της νομοτεχνικής.

Το Εγχειρίδιο απευθύνεται σε όλους τους μετέχοντες στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ιδίως στα στελέχη των Υπουργείων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και στα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας.

Το εγχειρίδιο διαρθρώνεται σε τρία κύρια μέρη: Το πρώτο μέρος αναπτύσσει τις γενικές αρχές καλής νομοθέτησης, το δεύτερο μέρος αποτελεί έναν τεχνικό οδηγό καλής νομοθέτησης ενώ το τρίτο μέρος εξετάζει τα επιμέρους στάδια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, Ομάδα Εργασία της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων συνέταξε Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, το οποίο περιλαμβάνει Οδηγό Συμπλήρωσης και Υπόδειγμα της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης.

Το Εγχειρίδιο έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή του άρθρου 62 του ν. 4622/2019 για το «Επιτελικό Κράτος» που προβλέπει ρητά ότι κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας, οφείλει να συνοδεύεται από αντίστοιχη «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης».

Συγκεκριμένα, το Εγχειρίδιο διακρίνεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος αποτελεί έναν Οδηγό Συμπλήρωσης των οκτώ ενοτήτων της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, με τον οποίο παρέχονται οδηγίες για τη συμπλήρωση του περιεχομένου. Το δεύτερο μέρος συνιστά το Υπόδειγμα της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις ενότητες από τις οποίες απαρτίζεται βάσει του νόμου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, που κατά τεκμήριο γνωρίζουν καλύτερα τον σκοπό της αξιολογούμενης ρύθμισης, δεσμεύονται από το παρόν και οφείλουν να ακολουθούν τις κατευθύνσεις και οδηγίες που παρατίθενται σε αυτό κατά τη σύνταξη της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, προς όφελος όλων. Γι’ αυτό και η προσδοκία ότι η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης θα εκπονείται με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία είναι, εκτός από εύλογη, επιπλέον και αναγκαία, τόσο για νομικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους.

Δείτε αναλυτιά το εγχειρίδιο (οδηγός συμπλήρωσης) και Υπόδειγμα Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης [σε επεξεργάσιμη μορφή (word)]

Πηγή: gslegal.gov.gr
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

send