logo-print

Πρόστιμο 139.000 ευρώ σε εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής για παράνομη καταγραφή σε μαιευτήριο (ICO)

Η εταιρεία είχε την άδεια του νοσοκομείου, ωστόσο δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες στους ασθενείς σχετικά με τη βιντεοσκόπηση και δεν έλαβε επαρκή άδεια εκ των προτέρων

15/04/2019

16/04/2019

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πρόστιμο ύψους 120.000 βρετανικών λιρών (περίπου 139.000 ευρώ) επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) σε εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής, η οποία κατέγραψε αθέμιτα και παράνομα ασθενείς σε μαιευτήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, η εταιρεία True Visions Productions (TVP) εγκατέστησε σύστημα βιντεοσκόπησης (τύπου CCTV) σε αίθουσες εξεταστηρίων εντός της κλινικής του νοσοκομείου Cambridge Addenbrooke στο πλαίσιο των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ του Channel 4 με θέμα τους ενδομήτριους θανάτους.

Από την έρευνα του ICO διαπιστώθηκε ότι παρόλο που η TVP είχε την άδεια του νοσοκομείου να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του, η TVP δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες στους ασθενείς σχετικά με τη βιντεοσκόπηση, η οποία έλαβε χώρα από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2017, και δεν έλαβε επαρκή άδεια εκ των προτέρων από τα άτομα που απεικονίζονταν στο βίντεο.

Διαβάστε επίσης: Αναφορά για κρυφή κάμερα στον χώρο διαβούλευσης κρατούμενων με δικηγόρους στην ΓΑΔΑ (ΑΠΔΠΧ)

Η TVP είχε τοποθετήσει περιορισμένες ειδοποιήσεις δίπλα από τις κάμερες και σε πίνακες της αίθουσας αναμονής.

Ωστόσο, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ειδοποιήσεις δεν παρείχαν επαρκείς πληροφορίες στους ασθενείς, καθώς επίσης υπήρχε και μια ειδοποίηση, η οποία δεν ίσχυει, και προέβλεπε ότι οι μητέρες και οι επισκέπτες δεν θα βιντεοσκοπούνταν χωρίς την άδειά τους.

Σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο, τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να υποβάλλονται σε δίκαιη και διαφανή επεξεργασία.

Ένας ασθενής θα περίμενε λογικά να μην υπάρχει σύστημα βιντεοσκόπησης στις αίθουσες εξετάσεων και θα περίμενε να ενημερωθεί για οποιαδήποτε ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση εκ των προτέρων.

Η βιντεοσκόπηση διεκόπη το Νοέμβριο του 2017 μετά από την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα στα ΜΜΕ.

Εν συνεχεία επαναλήφθηκε μέχρι την άνοιξη του 2018 χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικές τεχνικές βιντεοσκόπησης και το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο που λήφθηκε παράνομα δεν μεταδόθηκε ποτέ και διαγράφηκε.

Πηγή: ico.org.uk
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send