logo-print

Ευθύνη προς αποζημίωση οργάνων ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, σε περίπτωση άσκησης δημόσιας εξουσίας (αρ. 105 και 106 ΕισΝΑΚ)

Μη στοιχειοθέτηση ευθύνης της Ρ.Α.Ε. από την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΠΑ 6416/2018)

30/05/2019

30/05/2019

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Θεμελίωση ευθύνης προς αποζημίωση, κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 105 και 106 του ΕισΝΑΚ, σε περίπτωση άσκησης δημόσιας εξουσίας από όργανα ανεξάρτητης διοικητικής αρχής - Μη στοιχειοθέτηση ευθύνης της Ρ.Α.Ε. από την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΠΑ 6416/2018, 26ο Τμήμα

Οι προθεσμίες που τέθηκαν στη Ρ.Α.Ε. με τη διάταξη του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009 για τη χορήγηση εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό δεν είναι ανατρεπτικές, αλλά έχουν την έννοια της έντονης υπόδειξης για την περάτωση της σχετικής διαδικασίας εντός ευλόγου χρόνου. Διαφορετική ερμηνεία της διάταξης αυτής θα είχε ως συνέπεια την αδυναμία ενέργειας της Ρ.Α.Ε. για τον εφεξής χρόνο και ακυρότητα των τυχόν καθ’ υπέρβαση των προθεσμιών αυτών λαμβανόμενων αποφάσεων (πρβλ. Σ.τ.Ε. 505/2016).

Στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη χορήγηση της απόφασης εξαίρεσης, η Ρ.Α.Ε. δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει την αρτιότητα του γηπέδου που προτείνεται για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού, αλλά απλώς ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν έλαβαν χώρα στην προκείμενη περίπτωση παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της Ρ.Α.Ε. σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης εξαίρεσης της ενάγουσας από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και, επομένως, δεν στοιχειοθετείται ευθύνη της εναγομένης προς αποζημίωση, κατά τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ.

Πηγή: adjustice.gr
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send