logo-print

Ψηφίστηκε ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Άλλαξε το άρθρο για το αδίκημα του βιασμού

Αναδιατυπώθηκε η επίμαχη παράγραφος 5 του άρθρου 336 σχετικά με τον βιασμό

06/06/2019

06/06/2019

Ποινικός Κώδικας Ι
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Αυστηροποιημένη τροποποίηση για το αδίκημα του βιασμού που θέτει ως κριτήριο το ζήτημα της συναίνεσης κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με το Vouliwatch.

Με τη νομοτεχνική τροποποίηση κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αναδιατυπώνεται η επίμαχη παράγραφος 5 του άρθρου 336 σχετικά με τον βιασμό με την φράση «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών αυτό σημαίνει οτι αποσαφηνίζεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας κάθε εκδοχής του αδικήματος και απαλείφεται η προβλεψη ποινής μόνον για 3 ή 5 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Νέος Ποινικός Κώδικας: Συγκριτικός πίνακας διατάξεων με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Σχολιάζοντας το θέμα ο Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε πως «δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή, όμως, δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Θυμίζουμε ότι για το θέμα ασκήθηκε έντονη κριτική από φορείς αλλά και απο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν την προσαρμογή του Κώδικα στα προβλεπόμενα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που έχει κυρωθεί από τη Βουλή. 

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα παρόντα κόμματα στη συνεδρίαση, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Πολιτειολογία
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send