logo-print

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για πρακτική άσκηση δικηγόρων: Συστάθηκε η Ομάδα Εργασίας για το συντονισμό του έργου

Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου

27/06/2019

27/06/2019

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Πολιτειολογία

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σύσταση «Ομάδας Εργασίας συντονισμού του έργου “Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου”».

Αντικείμενο της επιτροπής είναι ο συντονισμός του προγράμματος απασχόλησης ασκουμένων δικηγόρων στα δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία της χώρας, μετά την ένταξη της εν λόγω δράσης στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σχετική Πράξη επιδιώκει την υποβοήθηση της πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου.

Η ομάδα στόχος αποτελείται από νέους δικηγόρους αποφοίτους Νομικών Σχολών οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική ή και κοινωνική θέση με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην ολοκλήρωση της 18μηνης πρακτικής άσκησης που είναι απαραίτητη για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του δικηγόρου.

Η επιλογή θα γίνει με βαθμολόγηση ειδικά σχεδιασμένων κριτηρίων επιλογής ώστε να αποτυπωθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση του προγράμματος.

 Ο αριθμός των ασκούμενων δικηγόρων/ωφελούμενων από την παρέμβαση ανέρχεται σε συνολικά 2.400 άτομα.

Μέρος της δεκαοκτάμηνης πρακτικής άσκησης των νέων δικηγόρων, διάρκειας δώδεκα (12) μηνών θα πραγματοποιηθεί στα Δικαστήρια ή τις Εισαγγελίες της χώρας.

Με την άσκησή τους στα δικαστήρια, οι συμμετέχοντες αποκτούν ουσιώδεις πρακτικές γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης αφού κατά τη 3 διάρκεια αυτής θα τους ανατίθενται καθήκοντα με σκοπό την εκμάθηση των διαδικασιών του αντικειμένου της δικαστηριακής ύλης.

Η άσκηση θα παρέχεται στη γραμματεία εκάστοτε Δικαστηρίου και υπό την κατεύθυνση του προϊστάμενου δικαστή και μπορεί να συνοδεύεται από παρακολούθηση σεμιναρίων που οργανώνονται από τις δικαστικές αρχές όπου υπηρετούν και από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

Η πρακτική άσκηση στα δικηγορικά γραφεία θα έχει διάρκεια 6 μήνες και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η 18μηνη υποχρεωτική περίοδος και ο ασκούμενος μπορεί να αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης αναμένεται να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία ασκούμενοι σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να προσφέρουν περισσότερο ποιοτικές και ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους πολίτες της χώρας, τους εντολείς τους.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι τα κάτωθι:

1) Γεώργιος Σάρλης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Πρόεδρος.

2) Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος ΔΣΑ ως μέλος,

3) Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Πρόεδρος του ΔΣΘ ως μέλος

4) Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος του ΔΣΠ ως μέλος

5) Γιάννης Αβαρκιώτης, Πρόεδρος ΕΑΝΔΑ ως μέλος,

6) Ιωάννης Κοκάρας Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΔΔΑΔ, ως μέλος, με αναπληρωτή του τον Νικόλαο Βασιλείου, Προϊστάμενο της Μονάδας Α’ Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελική Δομή ΕΣΑΠ ΥΔΔΑΔ,

7) Ελευθερία Χασάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Δικηγορικού Λειτ/τος, Δικαστικών Επιμελητών-Συμβολαιογραφείων-Υποθηκ/κείων & Κτηματολογικών Γραφείων ως μέλος.

Το τελευταίο μέλος εκτελεί και χρέη γραμματέα της Ομάδας Εργασίας.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR