logo-print

Επιστροφή ποσού εξωιδρυµατικού επιδόµατος ΑµεΑ που είχε κατασχεθεί από ∆ήµο για οφειλές συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασµού

29/07/2019

30/07/2019

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο Συνήγορος του Πολίτη, µε την ιδιότητά του ως Πλαισίου που εγγυάται την προώθηση, την προαγωγή και την προστασία τήρησης της ∆ιεθνούς Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών για τα ∆ικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρία, διαµεσολάβησε προς ∆ήµο της Αττικής σε σχέση µε κατάσχεση ποσού εξωιδρυµατικού επιδόµατος ΑµεΑ για οφειλή προς τον ∆ήµο.

Οφειλέτης ήταν ο σύζυγος του ΑµεΑ, που ήταν συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασµό που κατατίθετο το επίδοµα.

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε προς τον ∆ήµο και επισήµανε ότι στον δεσµευθέντα λογαριασµό κατατίθεται το αναπηρικό επίδοµα που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ΑµεΑ, η οποία δεν είχε η ίδια οφειλές προς τον ∆ήµο.

Ο ∆ήµος ανταποκρίθηκε άµεσα και µετά από θετική γνωµοδότηση της Νοµικής Υπηρεσίας και σχετική εισήγηση της Οικονοµικής Υπηρεσίας, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ενέκρινε την επιστροφή του κατασχεθέντος ποσού στο ΑµεΑ.

Όπως ενηµερώθηκε η Αρχή, το ποσό έχει ήδη επιστραφεί.

Η διαδικασία αυτή πραγµατοποιήθηκε προ της ισχύος της ΚΥΑ ∆12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 (ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018) βάσει της οποίας τα χρηµατικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήµα σε άτοµα µε αναπηρία, είναι πλέον ακατάσχετα. 

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ