logo-print

Μπορεί να επιβληθεί προσωπική κράτηση σε δημόσιους λειτουργούς που δηλώνουν την πρόθεσή τους να μη συμμορφωθούν προς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις;

Η υπόθεση αφορά σε απόφαση που επέβαλε την πρόβλεψη απαγορεύσεων για την κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ

14/11/2019

19/11/2019

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τις προτάσεις του σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα υπόθεση δημοσίευσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Saugmandsgaard Øe.

Η υπόθεση αφορά στο κατά πόσον το δίκαιο της Ένωσης επιτρέπει ή επιβάλλει το δίκαιο την προσωπική κράτηση όταν οι υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί (εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας) δηλώνουν την πρόθεσή τους να μη συμμορφωθούν προς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, μία γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, η Deutsche Umwelthilfe, άσκησε προσφυγή κατά του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας με αίτημα το κράτος αυτό να υποχρεωθεί να τηρήσει τις οριακές τιμές του διοξειδίου του αζώτου που ορίζονται στην οδηγία 2008/50.

Το 2012, το Verwaltungsgericht München (διοικητικό πρωτοδικείο Μονάχου, Γερμανία) υποχρέωσε το ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας να τροποποιήσει το «σχέδιο δράσεως για την ποιότητα του αέρα».

Το 2017, το ίδιο δικαστήριο επέβαλε στη Βαυαρία χρηματική ποινή η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς ωστόσο να έχει προξενήσει την παραμικρή κρατική περιουσιακή ζημία εφόσον πραγματοποιήθηκε επιβαρύνοντας αφενός τον προϋπολογισμό του και καταχωρίζοντας αφετέρου λογιστικώς το ίδιο ποσό ως έσοδο του δημόσιου ταμείου του.

Το 2018, το Verwaltungsgericht München, κατόπιν αιτήματος της Deutsche Umwelthilfe, επέβαλε μια περαιτέρω χρηματική ποινή, απέρριψε ωστόσο το αίτημά της να καταδικαστεί σε προσωπική κράτηση ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Η Deutsche Umwelthilfe άσκησε ανακοπή κατά της αποφάσεως αυτής ενώπιον του Bayerischer Verwaltungsgerichtshof το οποίο ρωτά το ΔΕΕ, όταν οι υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί δηλώνουν την πρόθεσή τους να μη συμμορφωθούν προς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, επιτρέπει ή επιβάλλει το δίκαιο της Ένωσης τη λήψη στερητικού της ελευθερίας μέτρου όπως η προσωπική κράτηση, εφόσον αυτή υφίσταται μεν στη συγκεκριμένη εθνική έννομη τάξη, όμως δεν προβλέπεται έναντι των προσώπων αυτών;

Κατά τον γ.ε. Saugmandsgaard Øe,  η προσωπική ελευθερία του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας δεν μπορεί να περιορίζεται προκειμένου να αναγκασθεί να προβλέψει απαγορεύσεις για την κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ στο Μόναχο.

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα CVRIA.

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send