logo-print

Κινείται διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ην. Βασιλείου καθώς δεν έχει προτείνει ακόμα Επίτροπο της ΕΕ

Η Κομισιόν δεν αποδέχεται το προβαλλόμενο από την κυβέρνηση του B. Johnson κώλυμα περί διεξαγωγής των γενικών βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου

15/11/2019

19/11/2019

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την Πέμπτη, 14-11-2019, προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντικείμενο την παράβαση των υποχρεώσεων που υπέχει ως κράτος μέλος δυνάμει της Συνθήκης για την ΕΕ (ΣΕΕ), καθώς δεν έχει ακόμα προτείνει υποψήφιο για την θέση του Επιτρόπου της ΕΕ.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προθεσμία μέχρι και την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου προκειμένου να απαντήσουν. Το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα δικαιολογείται από το γεγονός ότι η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης: Brexit και προσωπικά δεδομένα: Απόφαση επάρκειας με το Ηνωμένο Βασίλειο προαναγγέλλεται στην επικαιροποποιημένη πολιτική διακήρυξη

Κατόπιν των απαντήσεων που δόθηκαν στις 13 Νοεμβρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο στις δύο επιστολές που είχε αποστείλει η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και στις οποίες υπενθύμιζε στο εν λόγω κράτος μέλος τις υποχρεώσεις του δυνάμει της Συνθήκης για την ΕΕ – και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου 2019 περί παράτασης της προβλεπόμενης στο άρθρο 50 περιόδου1 -, η Επιτροπή προέβη σε ανάλυση των εν λόγω απαντήσεων και θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Συνθήκης για την ΕΕ.

Στην επιστολή που απέστειλε, το Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ λόγω των επικείμενων γενικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο κράτος μέλος αυτό στις 12 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ2, κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλείται διατάξεις της εσωτερικής του έννομης τάξης, ακόμα και συνταγματικής ισχύος, για να δικαιολογήσει την παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης.

Επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του στην προειδοποιητική επιστολή το αργότερο έως την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019. Κατόπιν εξέτασης των παρατηρήσεων, ή εάν δεν υποβληθούν παρατηρήσεις μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία, η Επιτροπή μπορεί, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να εκδώσει Αιτιολογημένη Γνώμη. 

  • 1. Βλ. ιδίως σκεπτικό αριθ. 11 (στην αγγλική γλώσσα): “This further extension cannot be allowed to undermine the regular functioning of the Union and its institutions. Furthermore, it will have the consequence that the United Kingdom will remain a Member State until the new withdrawal date, with full rights and obligations in accordance with Article 50 TEU, including the obligation to suggest a candidate for appointment as a member of the Commission.”
  • 2. Απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Επιτροπή κατά Βελγίου, C-317/14, παράγραφος 33.
Προσωπικές Εταιρείες
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send