logo-print

ΕΔΔΑ: Τα flash mobs προστατεύονται στο πλαίσιο του δικαιώματος του συνέρχεσθαι

28/11/2019

28/11/2019

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι τα flash mobs προστατεύονται στο πλαίσιο του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Flash mob (από το αγγλικό flash, που νοείται ως μια εκδήλωση, γρήγορη, απότομη, και mob, το πλήθος) είναι ένας νεολογισμός που επινοήθηκε το 2003 για να υποδηλώσει μια ξαφνική συγκέντρωση ομάδας ανθρώπων σε δημόσιο χώρο, η οποία διαλύεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με κοινό σκοπό την εφαρμογή στην πράξη μια ασυνήθιστης δράσης. Η συγκέντρωση συνήθως οργανώνενται μέσω του διαδικτύου (e-mail, κοινωνικά δίκτυα) ή κινητά τηλέφωνα). Οι κανόνες της δράσης συνήθως περιγράφονται στους συμμετέχοντες λίγα λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, αλλά αν είναι απαραίτητο μπορεί να εξαπλωθεί αρκετά νωρίς για να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν επαρκώς.

Πηγή wikipedia

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο προσφεύγων, Andrey Obote, Ρώσος υπήκοος, και άλλα έξι άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα Γραφεία της Ρωσικής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2009, συνθέτοντας ένα flash mob.

Είχαν τα χείλη τους καλυμμένα με κολλητική ταινία και ο καθένας κρατούσε από μια λευκή κόλλα.

Η αστυνομία διέταξε την ομάδα να διαλυθεί και όταν ο προσφεύγων ζήτησε τον λόγο, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Κατηγορήθηκε σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικών Παραβάσεων, επειδή δεν ειδοποίησε προηγουμένως για τη διεξαγωγή δημόσιας συγκέντρωσης, όπως απαιτείται από τον νόμο για τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Εν συνεχεία, το αρμόδιο δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000 ρουβλίων (περίπου 22 ευρώ την εποχή εκείνη).

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι είχε λάβει μέρος σε μια διαδήλωση κατά παράβαση της διαδικασίας για τις δημόσιες εκδηλώσεις, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι το flash mob δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συμμετοχή σε δημόσια εκδήλωση.

Ο προσφεύγων άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αμφισβητώντας τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου περί δημόσιων εκδηλώσεων και αμφισβητώντας το πρόστιμο, όμως το εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων Ανθρώπου

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το flash mob είναι μια "ειρηνική συνάθροιση" και διαπίστωσε ότι οι λόγοι που παρείχαν οι αρχές της Ρωσίας για να δικαιολογήσουν τη διάλυσή της και τη δίωξη του προσφεύγοντος δεν ήταν «σχετικοί
και επαρκείς».

Το ΕΔΔΑ παρατήρησε ειδικότερα ότι η πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης χωρίς προηγούμενη έγκριση δεν δικαιολογεί αναγκαστικά την παρέμβαση στο δικαίωμα του ατόμου στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Πράγματι, επτά άτομα που στέκονται σιωπηλά ενώ κρατούν ένα κενό φύλλο χαρτιού δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απειλή για τη δημόσια τάξη.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση της ΕΣΔΑ και επιδίκασε το ποσό των 4.000 ευρώ στον προσφεύγοντα ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση