logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας για νομική αβεβαιότητα λόγω νομολογιακής σύγκρουσης εντός του Συμβουλίου της Επικρατείας (Sine Tsaggarakis A.E.E. v. Greece)

Αποζημίωση σε εταιρεία για παραβίαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου λόγω αντίθετων αποφάσεων μεταξύ τμημάτων και Ολομέλειας του ΣτΕ

20/06/2019

25/07/2019

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου λόγω της νομολογιακής διαφοροποίησης εντός του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Sine Tsaggarakis A.E.E. v. Greece) .

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε σε αποκλίσεις μεταξύ της νομολογίας του τέταρτου και του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και μεταξύ της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου και του τέταρτου τμήματός του.

Η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ αφορούσε σε αίτηση ακύρωσης που άσκησε η προσφέυγουσα εταιρία κατά των αδειών οικοδομής και των αδειών λειτουργίας που χορηγήθηκαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες για ένα συγκρότημα στην περιοχή που προοριζόταν για ιδιωτικές κατοικίες.

Το κεντρικό νομικό ζήτημα ήταν το κατά πόσο ήταν δυνατόν να επανεξεταστεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας στο στάδιο της εξέτασης της νομιμότητας και της καταλληλότητας της έκδοσης της άδειας λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Συνέντευξη με τον πρώτο Έλληνα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Απαντώντας στο ερώτημα, κατόπιν παραπομπής από το τέταρτο Τμήμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, όπως και το πέμπτο τμήμα, ότι η εξέταση αυτή πρέπει να λαμβάνει χώρα τόσο κατά τη χορήγηση άδειας οικοδομής όσο και κατά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, προκειμένου να τηρείται καλύτερα η συνταγματική αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, μετά την επανάληψη της υπόθεσης, το τέταρτο τμήμα δεν συμφώνησε με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κρίνοντας ότι, σύμφωνα με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας δεν μπορούσε να επανεξεταστεί από τις αρχές κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Κατά συνέπεια, απέρριψε την αίτηση της προσφεύγουσας εταιρείας.

Το Δικαστήριο έκρινε πως είναι σαφές ότι η σύγκρουση στη νομολογία μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου τμήματος συνεχίστηκε επί σειρά ετών και παρά την παρέμβαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια κατάσταση νομικής αβεβαιότητας, η οποία ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού εναρμόνισης της νομολογίας, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να έχει διασφαλιστεί με την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Διοικητικού.

Επομένως, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε το Δικαστήριο στον τομέα της ασφάλειας δικαίου δεν εκπληρώθηκαν στην προκειμένη υπόθεση.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη), επιδικάζοντας ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην εταιρεία το ποσό των 8.000 ευρώ και το ποσό των 5.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση στην υπόθεση Sine Tsaggarakis A.E.E. v. Greece είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR