logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας για τη διάρκεια της ποινικής προδικασίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Έλλειψη δυνατότητας δίκαιης ικανοποίησης λόγω υπερβολικής διάρκειας της ποινικής προδικασίας

22/11/2019

30/11/2019

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Μία ακόμα καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτή τη φορά για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (άρθρο 6 ΕΣΔΑ).

Διαβάστε επίσης: Τρίτη η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε την έλλειψη δυνατότητας, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, δίκαιης ικανοποίησης για την υπερβολική διάρκεια της ποινικής προδιαδικασία.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η προσφεύγουσα είναι μία Ελληνίδα υπήκοος, κατά της οποία ασκήθηκε το 2004 ποινική δίωξη για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και υπεξαίρεση.

Μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας, η ίδια παρουσιάστηκε ενώπιον της αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2004, ενώ το 2012 η Εισαγγελία Εφετών διέταξε την επέκταση της έρευνας.

Ακολούθως, το 2013, εκδόθηκε ένταλμα για τη διεξαγωγή πρόσθετης δικαστικής έρευνας σε σχέση με διάφορες άλλες κατηγορίες.

Το 2015 η Εισαγγελία Εφετών διέκοψε την ποινική διαδικασία αναφορικά με ορισμένες κατηγορίες υπεξαίρεσης, αποφασίζοντας παράλληλα να απαλλάξει την προσφεύγουσα σε σχέση με τις λοιπές κατηγορίες εναντίον της.

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη και προσωρινή κράτηση: Οδηγίες για την αποφυγή παραβιάσεων της ΕΣΔΑ από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ποινική προδιαδικασία, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια και μήνες) ήταν υπερβολικά μακράς διάρκειας, σε βαθμό που ήταν ασυμβίβαστη με την απαίτηση εύλογης προθεσμίας όπως διατυπώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι, σύμφωνα με την εθνική νομολογία τη δεδομένη περίοδο και παρά την ύπαρξη της πιθανής μελλοντικής ερμηνείας της εθνικής νομοθεσίας (ο Νόμος 4239/2014 προέβλεπε πράγματι τη δίκαιη ικανοποίηση σε περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων) δεν υπήρχε η δυνατότητα στο ελληνικό δίκαιο κάποιος να λάβει αποζημίωση για καθυστερήσεις που αφορούσαν στην ποινική προδικασία.

Κρίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος), το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 10.000 ευρώ στην προσφεύγουσα ως αποζημιώση γαι ηθική βλάβη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο hudoc.echr.coe.int

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send