logo-print

Τρίτη η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018

Βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - Σταθερό πρόβλημα οι συνθήκες κράτησης και το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής

05/03/2019

04/04/2019

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσίευσε την ετήσια μελέτη του αναφορικά με τις παραβιάσεις κατ’ άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και κατά Κράτος, βάσει των δημοσιευθεισών αποφάσεών του.

Η μελέτη εστιάζει στις δημοσιευθείσες κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους 2018 αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο σημαντικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το 2018

Η εν λόγω μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τον όγκο και τη φύση των παραβιάσεων που διαπράττει η χώρα μας στο επίπεδο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται στο πλαίσιο της ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 1.014 αποφάσεων του ΕΔΔΑ για το δικαστικό έτος 2018, οι 35 αποφάσεις αφορούσαν την Ελλάδα (σε σύγκριση με 37 αποφάσεις το 2017).

Αξίζει να σημειωθεί δε πως οι τέσσερις εκ των αποφάσεων είναι αθωωτικές (μόλις μία το 2017), ενώ οι υπόλοιπες 30 είναι καταδικαστικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των 47 Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τις εις βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις για το 2017.

Τα "πρωτεία" κρατάει και φέτος τη Ρωσία (248), ενώ στον πίνακα ακολουθεί η Τουρκία (146), η Ουκρανία (91), η Ρουμανία (82) και η Ουγγαρία (38). Ελάχιστα πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται η Μολδαβία (33 αποφάσεις) και η Λιθουανία (32 αποφάσεις).

Από τις χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα σε παραβιάσεις, μόνο η Ρουμανία και η Ουγγαρία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με τη φύση των παραβιάσεων για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας, αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2017 οι καταδίκες σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα της πραγματικής (αποτελεσματικής) προσφυγής (12 αποφάσεις), καθώς και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ για την απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριo

Βελτίωση παρατηρείται σε σχέση με τις παραβιάσεις που αφορούν στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης και δη το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα σε δίκη εντός εύλογης προθεσμίας (ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης - 9 αποφάσεις το 2018, 14 το 2017.)

Άλλες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την Ελλάδα αφορούν στο άρθρο 5 της ΕΣΔΑ που περιλαμβάνει το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια και το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Ο σχετικός πίνακας του ΕΔΔΑ για τις αποφάσεις του κατά το δικαστικό έτος 2018 είναι διαθέσιμος στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Διαβάστε επίσης: Κυρώνεται το Πρωτόκολλο 16 της ΕΣΔΑ από την Ελλάδα - Δυνατότητα των Ανωτάτων Δικαστηρίων να υποβάλουν αίτημα γνωμοδότησης προς το ΕΔΔΑ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ