logo-print

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στην ανανέωση της θητείας του Ν. Μηλιώνη στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο υποψήφιος της Ελλάδας είναι μέλος του Ευρ. Ελ. Συνεδρίου από το 2014 και ανανεώθηκε για ακόμα μία εξαετή θητεία μαζί με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. K.-H. Lehne

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

  •  Νέα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο
  • Ανανέωση θητείας για τα μέλη από Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία

  • Το Συμβούλιο διορίζει τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΚ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ψήφισε την Τρίτη, 26-11-2019, υπέρ της ανάδειξης δύο νέων μελών και της ανανέωσης της θητείας άλλων τριών (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Νέα μέλη: Γαλλία και Λουξεμβούργο

Ο François-Roger Cazala, υποψήφιος της Γαλλίας, στηρίχθηκε από το ΕΚ με 568 ψήφους έναντι 42 και 55 αποχών. Είναι μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η υποψηφιότητα της Joëlle Elvinger, η οποία είναι η υποψήφια του Λουξεμβούργου, είναι μέλος του κοινοβουλίου της χώρας της και δικηγόρος, έλαβε 512 ψήφους υπέρ, 79 κατά, ενώ υπήρξαν και 70 αποχές.

Ανανεώσεις θητείας: Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ (497 έναντι 130, 32 αποχές) της ανανέωσης της θητείας του Klaus-Heiner Lehne, ο οποίος είναι Πρόεδρος του ΕΕΣ, ενώ διετέλεσε για σειρά ετών ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Η υποψηφιότητα του Νικολάου Μηλιώνη, υποψηφίου της Ελλάδας, έλαβε 590 ψήφους έναντι 15 και 47 αποχών, ενώ ο Alex Brenninkmeijer  από την Ολλανδία στηρίχθηκε από 555 βουλευτές, έναντι 17 και 47 αποχών. Και οι δύο είναι μέλη του ΕΕΣ από το 2014.

Επόμενα βήματα

Αφού λάβουν τη στήριξη του ΕΚ, τα νέα μέλη θα πρέπει να επικυρωθούν από το Συμβούλιο.

Σχετικές πληροφορίες

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ανεξάρτητη εξωτερική ελεγκτική αρχή για τα οικονομικά της ΕΕ, έχει 28 μέλη, ένα από κάθε κράτος μέλος. Οι θητείες των μελών του είναι εξαετείς, ανανεώσιμες από το Συμβούλιο της ΕΕ κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάθε μέλος έχει το δικό του «χαρτοφυλάκιο» και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των στοιχείων της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ εκλέγεται από τα μέλη του.

Το ΕΕΣ με έδρα το Λουξεμβούργο, συνεπικουρεί το Κοινοβούλιο στον έλεγχο της εφαρμογής του προϋπολογισμού της ΕΕ, ειδικά στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογούμενων

Για τα πέντε αυτά μέλη πραγματοποιήθηκε ακρόαση και δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του ΕΚ στις 12-11-2019.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send