logo-print

Βλασφημία: Στο συρτάρι δια παντός

04/12/2019

06/12/2019

«Απαγορεύεται το πτύειν και το βλασφημείν». Η επιγραφή αυτή η οποία βρισκόταν αναρτημένη σε οικογενειακή ταβέρνα της περιοχής του Παντοκράτορος ήδη από τα μικρά μου χρόνια μου είχε προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση.

Εύλογες απορίες γεννιόντουσαν στο 8χρονο μυαλό μου όπως το γιατί να θέλει να…φτύσει κάποιος μέσα σε μία ταβέρνα και γιατί ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας να αποφασίζει το πώς θα πρέπει να μιλάνε οι θαμώνες αυτής.

Η ίδια επιγραφή αποτέλεσε αφορμή, ως φοιτητής νομικής πλέον, για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον το άρθρο 198 του (παλαιού πλέον) Ποινικού Κώδικα με τίτλο «Κακόβουλη βλασφημία» και τιμωρούσε την παράγραφο 1 με φυλάκιση έως 2 έτη τη δημόσια και κακόβουλη εξύβριση του Θεού ενώ η έλλειψη σεβασμού προς τα θεία τιμωρείτο ως πταίσμα με κράτηση 6 μηνών.

Περαιτέρω με το άρθρο 199 με ποινή φυλακίσεως επίσης έως 2 έτη τιμωρείτο όποιος καθύβριζε την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία ή οποιαδήποτε άλλη ανεκτή θρησκεία στην Ελλάδα. Νέα ερωτήματα γεννήθηκαν στο μυαλό μου με κυριότερο το κατά πόσον υπάρχει θέση για αναφορά στα θεία σε κυρωτικές διατάξεις του ποινικού δικαίου.

Την απάντηση έλαβα έδωσε μόλις πρόσφατα ο Ν. 4619/2019 με τον οποίο θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και στον οποίον δεν υφίσταται αδίκημα κακόβουλης βλασφημίας.

Φευ! Μόλις λίγους μήνες μετά ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την επαναφορά του αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα. Ήταν όντως τόσο δυσβάσταχτη για τη νομική μας επιστήμη και το νομικό μας πολιτισμό η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου που ο Υπουργός παιάνιζε την επαναφορά της ως λυτρωτική για το ποινικό δίκαιο; Μα ας είμαστε σοβαροί… Το ποινικό μας δίκαιο ως προορισμό έχει τόσο την πρόληψη, με τη θέσπιση κυρωτικών κανόνων που θα αποτρέπουν τους επίδοξους δράστες, όσο και την καταστολή τιμωρώντας τους παραβάτες. H ανωτέρω αποστολή ουδεμία σχέση οφείλει να έχει με τη θρησκευτική συνείδηση, πέρα από περιστατικά υποκίνησης μίσους .

Στον αντίποδα τα θρησκευτικά πιστεύω οποιασδήποτε αναγνωρισμένης θρησκείας δεν μπορούν να θέτουν εμπόδια, με τη θέσπιση κυρωτικών κανόνων εν προκειμένω, στην ελευθερία έκφρασης. Θεατρικά έργα, σατιρικές απεικονίσεις ή κινούμενα σχέδια δεν πρέπει να τιμωρούνται ακόμα κι αν αγγίζουν θέματα πίστης, αλλιώς γινόμαστε εμείς θεατές στο έργο «Το ποινικό δίκαιο ξανασταυρώνεται».

Υ.Γ Στις 12/11 ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η διάταξη περί βλασφημίας αποσύρεται από το νομοσχέδιο. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει στο συρτάρι δια παντός.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send