logo-print

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στα πεπραγμένα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας για το 2018

Ευρωβουλευτές: «Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια να συνεχίσει να πιέζει για περισσότερη διαφάνεια στο Συμβούλιο και την Κομισιόν – Να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων»

23/01/2020

27/01/2020

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Πέμπτη, 16-01-2020, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε την ετήσια έκθεση για τις έρευνες που διεξήγαγε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια το 2018.  

Το κείμενο (το οποίο εγκρίθηκε με 563 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 63 αποχές) επιδοκιμάζει την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια όσον αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αύξηση του βαθμού διαφάνειας στη νομοθετική διαδικασία με στόχο την ενίσχυση της λογοδοσίας των εκλεγμένων αξιωματούχων και κυβερνήσεων. 

Σύμφωνα με την έκθεση για το 2018, το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας κίνησε συνολικά 490 υποθέσεις ερευνών και περάτωσε 545. Συνολικά 17.996 πολίτες απευθύνθηκαν στη Διαμεσολαβήτρια ζητώντας τη συνδρομή της. 2.180 αιτήσεις έτυχαν χειρισμού ως επίσημες καταγγελίες, εκ των οποίων οι 880 ενέπιπταν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου παρατηρητή. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός των υποθέσεων (σε ποσοστό 20,6%) που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες της Διαμεσολαβήτριας το 2018 εξακολουθούσε να αφορά έρευνες σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες και έγγραφα.

Η δημοκρατική λογοδοσία υπονομεύεται από τη μυστικότητα σε επίπεδο Συμβουλίου 

Η υποβολή της Ειδικής Έκθεσης ενώπιον του ΕΚ αναφορικά με τις πρακτικές του Συμβουλίου της ΕΕ αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός για το 2018. Η έκθεση του Ευρωπαίου παρατηρητή, την οποία το ΕΚ υιοθέτησε πλήρως και επέκτεινε ακόμα περισσότερο, συμπεριλάμβανε μερικές προτάσεις για την αύξηση της διαφάνειας και της πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα του Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν για μία ακόμα φορά στο Συμβούλιο την υποχρέωσή του να ευθυγραμμιστεί ως προς τις μεθόδους λειτουργίας του με τα πρότυπα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως σχετικώς προβλέπεται στις Συνθήκες, και παρότρυνε την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly να προχωρήσει περαιτέρω την έρευνά της.

Μεγαλύτερη πρόσβαση για τους πολίτες 

Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν ότι η Διαμεσολαβήτρια παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε  επίπεδο ΕΕ, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Επιπλέον, ζητούν την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και τη συνέχιση της εποπτείας όσον αφορά την εφαρμογή των πιο πρόσφατων σχετικών διατάξεων.  

Οι ευρωβουλευτές επίσης επικροτούν την ανακατασκευή της ιστοσελίδας της Διαμεσολαβήτριας, η οποία προσφέρει μία νέα, φιλική στον χρήστη ταχεία διαδικασία για την πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα. 

Να σταματήσει η «μεταπήδηση προς ή από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα»

Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν θετική γνώμη ως προς τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων, ο οποίος αποκλείει διατελέσαντες Επιτρόπους  από τη συμμετοχή σε λόμπυ που ασκούν επιρροή στην Επιτροπή. Εντούτοις, υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω ενισχύσεων, καθώς και την ανάγκη να συνεχίσει η Διαμεσολαβήτρια να ελέγχει τη συμμόρφωση με τους αναθεωρημένους κανόνες της Επιτροπής για τους κανόνες που αφορούν τη «μεταπήδηση προς ή από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», οι οποίοι θεσπίστηκαν συνεπεία της έρευνας που διεξήγαγε το 2018. 

Δήλωση

«Ο Διαμεσολαβητής αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ της διοίκηση στην ΕΕ και των πολιτών της Ένωσης και για τον λόγο αυτό συνιστά ένα σημαντικό θεσμικό όργανο. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής εργάζεται στενά με το Κοινοβούλιο και ευελπιστώ ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Peter Jahr (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία).

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 18-12-2019 το ΕΚ επανεξέλεξε την Emily O’Reilly ως Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για μία ακόμα πενταετή θητεία. 

Η Διαμεσολάβηση
Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ