logo-print

Web scraping: Νόμιμη η «ιστοσυγκομιδή» από το LinkedIn σύμφωνα με δικαστήριο στις ΗΠΑ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόφασή του το Εφετείο της Περιφέρειας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ έκρινε ότι η ιστοσυγκομιδή (web scraping) δημόσια προσβάσιμων ιστοσελίδων δεν παραβιάζει τη νομοθεσία για την ηλεκτρονική απάτη και την κατάχρηση υπολογιστών (Computer Fraud and Abuse Act - CFAA).

Στο πλαίσιο της απόφασής του, το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο στην περίπτωση ενός bot scraper όσο και στην απλή χρήση προγράμματος περιήγησης (browser), ο "χρήστης" ζητά πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα, συνεπώς δεν υπάρχει διαφορά στη νομική αντιμετώπιση.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων προσπαθούν να θέσουν τεχνικά εμπόδια στους ανταγωνιστές που αντιγράφουν πληροφορίες που δεν προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα, τιμές εισιτηρίων, ανοιχτά προφίλ χρηστών κ.ο.κ.

Ορισμένες ιστοσελίδες θεωρούν αυτές τις πληροφορίες "ιδιοκτησία" τους και την ιστοσυγκομιδή ως "κλοπή", ωστόσο η νομική αντιμετώπιση στις ΗΠΑ δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρεσμα.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της δίκης του LinkedIn (ιδιοκτησίας της Microsoft) εναντίον μιας μικρής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που ονομάζεται hiQ Labs.

Η HiQ συνδύαζε δεδομένα από τα διαθέσιμα στο κοινό προφίλ χρηστών του LinkedIn και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσε για να ενημερώνει εργοδότες, των οποίων οι υπάλληλοι δημοσίευσαν τα βιογραφικά τους στον ιστότοπο.

Το LinkedIn είχε "ανεχθεί" τη δραστηριότητα hiQ για αρκετά χρόνια, αλλά το 2017 έστειλε στην εταιρεία ένα αίτημα (cease-and-desist) για να σταματήσει η αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων από τα προφίλ.

Μεταξύ άλλων, το LinkedIn ισχυρίστηκε ότι η hiQ παραβίασε την CFAA, το βασικό αμερικανικό νόμο για τους χάκερ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την "πρόσβαση σε υπολογιστή χωρίς άδεια ή με υπερβολικά δικαιώματα πρόσβασης".

Η hiQ άσκησε με τη σειρά της αγωγή στο Linkedin, επιδιώκοντας όχι μόνο να νομιμοποιήσει την πρακτική της, αλλά και να απαγορεύσει τα τεχνικά εμπόδια.

Το 2017, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο συντάχθηκε με την hiQ, ενώ και το εφετείο συμφώνησε, τονίζοντας ότι η CFAA δεν ισχύει για πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι η CFAA έχει ως σκοπό την προστασία ιδιωτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η HiQ λαμβάνει πληροφορίες μόνο από δημόσια προφίλ του LinkedIn και εξ ορισμού, κάθε μέλος του κοινού έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες.

Το εφετείο ενέκρινε επίσης την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, με την οποία απαγορεύεται στο LinkedIn να παρεμβαίνει στην ιστοσυγκομιδή που πραγματοποιεί η hiQ.

Με πληροφορίες από eff.org και parsers.me

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

send