logo-print

Τεχνητή Νοημοσύνη και προστασία των καταναλωτών: Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο συζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα υποβληθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας πραγματοποιούνται εν αναμονή της δημοσίευσης της λευκής βίβλου της Επιτροπής σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Κατά την αλληλεπίδραση με κάποιο αυτοματοποιημένο σύστημα λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση τον τρόπο λειτουργίας του, πληροφορίες για την επικοινωνία με κάποιον αρμόδιο και δίοδοι για τον έλεγχο και τη διόρθωση των αποφάσεων του συστήματος, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μηχανήματα και παιχνίδια) και τη νομική ευθύνη προσώπων για προϊόντα με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε την Πέμπτη, 23-01-2020, ψήφισμα το οποίο αφορά την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων που ανακύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης («ΑΙ») και των αυτοματοποιημένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων («ADM»).

Διαβάστε επίσης: AI: Έργο που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Όταν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ένα σύστημα το οποίο βασίζεται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να «είναι κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με τη λειτουργία του, σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης σε άνθρωπο με αποφασιστικές εξουσίες, καθώς και σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχου και διόρθωσης των αποφάσεων που λαμβάνει το σύστημα», δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, τα εν λόγω συστήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν ομάδες δεδομένων αποκλειστικά υψηλής ποιότητας που εγγυώνται την αμεροληψία και «κατανοητούς και αμερόληπτους» αλγόριθμους προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και την αποδοχή εκ μέρους των καταναλωτών.

Οι δομές ελέγχου θα πρέπει να ρυθμιστούν ούτως ώστε να αποκαθιστούν πιθανά σφάλματα κατά τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει επίσης οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν τον ανθρώπινο έλεγχο, καθώς και τρόπους επανόρθωσης, των αυτοματοποιημένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων οι οποίες είναι οριστικές και παράγουν μόνιμα αποτελέσματα.

Διαβάστε αναλυτικά: AI: Δέσμη δικαιωμάτων για την προστασία των καταναλωτών στα πλαίσια της τεχνητής νοημοσύνης ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send