logo-print

E-commerce: «Πράσινο φως» στους νέους κανόνες της ΕΕ για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τον ΦΠΑ

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης στις ηλεκτρονικές διασυνοριακές συναλλαγές - Οι κανόνες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Το Συμβούλιο της EE ενέκρινε στις 18-02-2020 ένα σύνολο κανόνων για τη διευκόλυνση του εντοπισμού της φορολογικής απάτης σε διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα νέα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να συλλέγουν, με εναρμονισμένο τρόπο, τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι τράπεζες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αποθήκευση των πληροφοριών σχετικά με τις πληρωμές και για την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών αυτών από τους αρμόδιους για την καταπολέμηση της απάτης υπαλλήλους σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δέσμη νέων κανόνων αποτελείται από δύο νομοθετικά κείμενα:

  • τροποποιήσεις της οδηγίας ΦΠΑ, με τις οποίες θεσπίζονται απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να τηρούν αρχεία των διασυνοριακών πληρωμών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα δεδομένα αυτά θα τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εθνικών φορολογικών αρχών υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων.
  • τροποποιήσεις κανονισμού σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα του ΦΠΑ. Οι εν λόγω τροποποιήσεις καθορίζουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές φορολογικές αρχές θα συνεργάζονται εν προκειμένω για τον εντοπισμό της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ.

Τα εν λόγω κείμενα συμπληρώνουν το κανονιστικό πλαίσιο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, με το οποίο εισάγονται νέες υποχρεώσεις ΦΠΑ για τις διαδικτυακές αγορές και απλουστευμένοι κανόνες συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send