logo-print

Κτηματολόγιο: «Προ των πυλών» η επαναφορά των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής της πρώην ΕΚΧΑ ΑΕ

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο αυξάνονται κατά 51 οι θέσεις των έμμισθων δικηγόρων και επαναφέρονται όσοι δικηγόροι αποχώρησαν δυνάμει του ν.4512/2018

27/04/2020

27/04/2020

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Την Παρασκευή, 24-04-2020, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» .

Μεταξύ των διατάξεων του σ/ν ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 77 με τίτλο «Συμβάσεις έμμισθης εντολής», το οποίο εντάσσεται στο Κεφάλαιο Θ’ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ», το κείμενο το οποίου έχει ως εξής:

’1. Το άρθ. 17 παρ. 1 γγ) και ιι) του ν. 4512/2018 (Α΄5) αντικαθίσταται ως εξής: «γγ) Κλάδου Νομικών, θέσεις τριάντα [30]. ιι) Δικηγόρων με έμμισθη εντολή, θέσεις εξήντα τρεις [63].» 2. Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή της ΕΚΧΑ ΑΕ, οι οποίοι: α) δεν μεταφέρθηκαν στον Φορέα, καταλαμβάνουν θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή της υποπερ. ιι) της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4512/2018, εφόσον εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος: αα) δηλώσουν ότι επιθυμούν να καταλάβουν θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή στον Φορέα και ββ) υποβάλλουν ανέκκλητη δήλωση παραίτησης από εκκρεμείς αγωγές, αιτήσεις ενώπιον Δικαστηρίων και ένδικα μέσα, καθώς και από οιαδήποτε άλλη αξίωσή τους έναντι του Φορέα, η οποία αφορά σε κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα για το διάστημα από τη λύση σχέσης εργασίας έως την σύναψη της σύμβασης έμμισθης εντολής. Για όσους καταλάβουν σύμφωνα με τα ανωτέρω οργανική θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή, το ποσό της αποζημίωσης που τους έχει καταβληθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4194/2013 (Α΄208), επιστρέφεται στον Φορέα μέσω παρακράτησης από την μισθοδοσία τους σε εξήντα 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση λύσης για οιοδήποτε λόγο της σύμβασης έμμισθης εντολής με τον Φορέα μετά την κατάληψη της ως άνω θέσης, επιστρέφεται στον Φορέα το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης στο σύνολό του. β) μεταφέρθηκαν σε θέσεις κλάδου ΠΕ Νομικών του Φορέα, μεταφέρονται και καταλαμβάνουν θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή της υποπερ. ιι) της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4512/2018, εφόσον εντός δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, αα) δηλώσουν ότι επιθυμούν να καταλάβουν θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή στον Φορέα και ββ) υποβάλλουν ανέκκλητη δήλωση παραίτησης από εκκρεμείς αγωγές, αιτήσεις ενώπιον Δικαστηρίων και ένδικα μέσα, καθώς και από οιαδήποτε άλλη αξίωσή τους έναντι του Φορέα, η οποία αφορά σε κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα για το διάστημα από τη λύση της σύμβασης έως την κατάληψη της θέσης δικηγόρου με έμμισθη εντολή. Με την υποβολή της δήλωσης της υποπερ. αα) της περ. β) θεωρείται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του επαναδιορισμού κατά το άρθρο 27 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208) σε Δικηγορικό Σύλλογο της Χώρας. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, για την κατάληψη θέσης εμμίσθου δικηγόρου υπογράφεται σύμβαση έμμισθης εντολής. Οι δικηγόροι της περ. α) διατηρούν τις αποδοχές που ελάμβαναν κατά τη λύση της σύμβασης έμμισθης εντολής. Οι δικηγόροι της περ. β) λαμβάνουν τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν τη μεταφορά τους σε θέσεις ΠΕ Νομικών του Φορέα.’’

Λαμβάνοντας υπόψη την αιτιολογική έκθεση, το εν λόγω άρθρο -όπως και το κεφάλαιο στο οποίο εντάσσεται-, αποσκοπεί στη ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων του. 

Ειδικότερα, κρίνεται απαραίτητο να αναδιοργανωθεί και να διευρυνθεί σε αριθμό η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Κτηματολογίου –η οποία, βάσει των διατάξεων του ν.4512/2018, απαρτίζεται από 12 έμμισθους δικηγόρους και 29 στελέχη ΠΕ Νομικής-, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει επωμιστεί. Έτσι, το σχέδιο νόμου προβλέπει τον επανακαθορισμό του αριθμού των θέσεων του Κλάδου Νομικών και των Δικηγόρων με έμμισθη εντολή στην Κεντρική αλλά και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, ως εξής: οι θέσεις του Κλάδου Νομικών από 51 μειώνονται σε 30 και οι θέσεις των δικηγόρων με έμμισθη εντολή αυξάνονται από 12 σε 63.  

Στις θέσεις των δικηγόρων με έμμισθη εντολή θα τοποθετηθούν οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή της πρώην ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ) που δεν μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 17 του ν. 4512/2018, καθώς και εκείνοι που είχαν θέσεις του κλάδου ΠΕ Νομικών, με τους όρους που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, όπως η υποβολή ανέκκλητης δήλωσης παραίτησης από εκκρεμείς αγωγές, αιτήσεις ενώπιον Δικαστηρίων και ένδικα μέσα, καθώς και από οποιαδήποτε αξίωση έναντι του Ελληνικού Κτηματολογίου, σχετικά με μισθούς, αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα για το διάστημα από τη λύση σχέσης εργασίας έως τη σύναψη της σύμβασης έμμισθης εντολής ή έως την κατάληψη της θέσης δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αντίστοιχα. 

Διευκρινίζεται ακόμα ότι όσοι δικηγόροι δεν μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και καταλαμβάνουν στο εξής οργανική θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή σε αυτό, οφείλουν να επιστρέψουν το καταβληθέν σε αυτούς (κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46 του Κώδικα Δικηγόρων) ποσό της αποζημίωσης. Η επιστροφή αυτή θα συντελεστεί μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ακόμα, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο σύνολό του, το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης στην περίπτωση λύσης για οποιονδήποτε λόγο της σύμβασης έμμισθης εντολής, μετά την κατάληψη της θέσης. 

Πρόσθετα, όσον αφορά τις αποδοχές των ως άνω δικηγόρων, αυτές είτε διατηρούνται στο ύψος που ίσχυε κατά τη λύση της σύμβασης έμμισθης εντολής είτε ανέρχονται στο ποσό που λάμβαναν οι δικηγόροι πριν τη μεταφορά τους σε θέσεις ΠΕ Νομικών, κατά περίπτωση.   

Ως εκ τούτου, με το εν λόγω ν/σ παρέχεται, αφενός, η δυνατότητα στα 29 στελέχη ΠΕ Νομικής, οι οποίοι ήταν έμμισθοι δικηγόροι της πρώην ΕΚΧΑ ΑΕ και παρέμειναν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, να αιτηθούν εφόσον το επιθυμούν, την επανατοποθέτησή τους σε θέσεις δικηγόρων με την προϋπόθεση παραίτησης από τις αγωγές, αιτήσεις και ένδικα μέσα κατά του Ελληνικού Κτηματολογίου, αφετέρου, η δυνατότητα στους 19 δικηγόρους που αποχώρησαν, κατόπιν της θέσπισης των διατάξεων του ν.4512/2018, λόγω μη αποδοχής παραμονής τους ως ΠΕ Νομικής και έλαβαν σχετική αποζημίωση να αιτηθούν, εφόσον το επιθυμούν, την επαναφορά τους και την τοποθέτησή τους σε θέση δικηγόρων, με την προϋπόθεση επιστροφής της αποζημίωσης και παραίτησης από τις αγωγές, αιτήσεις και ένδικα μέσα κατά του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

- Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου

- Το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης

- Το από 25-04-2020 σχετικό δελτίο τύπου του ΔΣΑ 

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
send