logo-print

Υπ. Δικαιοσύνης: Ζητά εγγυήσεις από τις διευθύνσεις των δικαστηρίων για τη διεξαγωγή δικών με απόλυτη ασφάλεια

Ζητείται άμεση ενημέρωση για να υπάρχει χρόνος για "όποιες δικονομικές τροποποιήσεις κριθούν αναγκαίες"

06/05/2020

16/05/2020

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση

Με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους διεύθυνσης Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της χώρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά ενημέρωση σχετικά με τον βαθμό ετοιμότητάς τους ενόψει της επανέναρξης λειτουργίας τους.

Διαβάστε επίσης: Δικηγόροι: Σοβαρά ζητήματα στο κυβερνητικό σχέδιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων

Αναλυτικά, στο έγγραφο αναφέρεται:

"Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν το όργανο διοίκησης του δικαστηρίου σας μπορεί να εγγυηθεί ότι στις δικαστικές αίθουσες στις οποίες εκδικάζονται οι ειδικές διαδικασίες των πολιτικών υποθέσεων, μπορούν να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την αρμόδια επιτροπή για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του νέου κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου οι δίκες αυτές να διεξάγονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠολΔ περί εμμάρτυρης απόδειξης με απόλυτη ασφάλεια για την υγεία όλων των παραγόντων, ήτοι των διαδίκων, των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων.

Παρακαλούμε για τη απάντησή σας το αργότερο έως αύριο Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 και ώρα 11:30 π.μ. ώστε να έχουμε τον χρόνο να προβούμε σε όποιες δικονομικές τροποποιήσεις κριθούν αναγκαίες".

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ικανοποιήθηκε το αίτημα σχετικά με την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών (plexiglass) σε γραφεία και ακροατήρια.

Ειδικά σε σχέση με τα ακροατήρια προκρίθηκε από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως λύση η διαμόρφωσή τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ των διαδίκων, των συνηγόρων και των μελών του Δικαστηρίου, ενώ σε όσες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να ζητηθεί η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών.

Διαβάστε σχετικά: Με plexiglass σε γραφεία και ακροατήρια θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ