logo-print

Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

18/09/2023

18/09/2023

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Τη σύσταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει ο Ν. 5049/2023 που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, μέχρι σήμερα απουσιάζει το όργανο που θα επιλαμβάνεται του επιτελικού σχεδιασμού των έργων και δράσεων του Υπουργείου με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιθυμητός βαθμός προόδου στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός γνωμοδοτικού οργάνου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με επιτελικό ρόλο, ώστε να καθορίζει τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνεται Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, με αρμοδιότητα τον άμεσο και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και αποτελείται από:

α) τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης ως πρόεδρο,

β) τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου,

γ) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης του Υπουργείου,

δ) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου,

ε) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου,

στ) έναν (1) εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και

ζ) έναν (1) δικηγόρο που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με τον αναπληρωτή του.

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του κλάδου ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

2. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για να:

α) παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, να σχεδιάζει και να εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις,

β) αξιολογεί προηγούμενες ή και εν εξελίξει δράσεις του Υπουργείου και να εισηγείται έγκαιρες διορθωτικές κινήσεις ή επικαιροποίηση των δράσεων,

γ) βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και συντονίζει όλες τις επιτροπές παρακολούθησης έργων και δράσεων, ώστε να αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

3. Η Επιτροπή δύναται κατά τις συνεδριάσεις της να προσκαλεί κατά την κρίση της εμπειρογνώμονες, πρόσωπα που διαθέτουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες ειδικές νομικές ή τεχνικές γνώσεις ή εμπειρία και ιδίως, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δικηγόρους, ειδικούς πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικούς, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

4. Η συμμετοχή στην Επιτροπή είναι άμισθη. Τα μέλη της Επιτροπής και όσοι προσκαλούνται στις συνεδριάσεις της υπέχουν υποχρέωση εμπιστευτικότητας.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Ανώνυμες Εταιρίες