logo-print

Πρόστιμο 300.000 ευρώ σε eshop για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτή

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Πρόστιμο 300.000 ευρώ επέβαλε στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) SHOP 44, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για παραβίαση διατάξεων του Ν. 2251/1994 για την Προστασία Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο αφορά:

Α) ποσό εκατό πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00 €) για παράβαση του άρθρου 4β παρ.3 του Ν.2251/94 (παράδοση προϊόντων - επιστροφή χρημάτων), ως ισχύει, σε συνδυασμό με τις παρ. 1 και 2 του ιδίου άρθρου και

Β) ποσό εκατό πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00 €) για παράβαση του άρθρου 9γ παρ. 1 (αθέμιτες εμπορικές πρακτικές) υπό το πρίσμα των διατάξεων του άρθρου 9δ (παραπλανητικές πράξεις) παρ. 1 περ. β’ και 9στ περ. ε’ του ιδίου νόμου.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα 330.000 ευρώ σε eshops κινητών τηλεφώνων και προϊόντων τεχνολογίας από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από το Συνήγορο του Καταναλωτή, έπειτα από περισσότερες από 200 αναφορές καταναλωτών για το εν λόγω eshop.

Κοινό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όλοι οι καταγγέλλοντες καταναλωτές με τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως προκύπτει από τις υποβληθείσες αναφορές, είναι η μη προσήκουσα εκτέλεση παραγγελιών που πραγματοποίησαν μέσω της ως άνω ιστοσελίδας για την απόκτηση αγαθών τεχνολογίας, τις οποίες η αναφερόμενη διέθετε προς πώληση σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσελκύοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων πελατών, όπως συμβαίνει με τα αποκαλούμενα “προϊόντα-κράχτες”.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία, η αναφερόμενη εταιρεία δεν ανταποκρίνεται πλέον σε έγγραφη ή προφορική επικοινωνία με εκπρόσωπό της παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες καταναλωτών, αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής “Συνήγορος του Καταναλωτή” και παρά την ως άνω συνεχή και επίμονη αναζήτηση των καταναλωτών που ζητούν το τίμημα που έχουν καταβάλει, χωρίς να παραλάβουν ουδέποτε προϊόντα.

Διευκρινίζεται ότι, το τελευταίο διάστημα, διεκόπη κάθε μορφής επικοινωνία με την εταιρεία, δεδομένου ότι πέρα από το γεγονός ότι δεν απαντά στις δηλωθείσες από αυτήν τηλεφωνικές συνδέσεις, το υποκατάστημα της εταιρείας στον Χολαργό Αττικής, δεν λειτουργεί και υπάρχει πινακίδα ότι δήθεν το κατάστημα λειτουργεί πλέον στην έδρα του.

Καταναλωτές δε που αναζήτησαν εκπροσώπους της εταιρείας στην ανωτέρω διεύθυνση στην Αθήνα, δεν εντόπισαν εκεί κατάστημα της Shop 44.

Παρά ταύτα, η ιστοσελίδα της εταιρίας μέχρι τη σύνταξη του παρόντος εγγράφου παραμένει σε λειτουργία και είναι εφικτή η καταχώρηση νέας παραγγελίας.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση για διαβίβαση υποθέσεων από τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την απόφαση Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προτασίας Καταναλωτή.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send