logo-print

Άρθρο 6 - Κανονισµός Λειτουργίας της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Συνεδριάσεις της Αρχής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/04/2020

Κωδικοποιημένο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Η Αρχή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον µία φορά το µήνα και έκτακτα µε απόφαση του Προέδρου ή αν το ζητήσουν δύο τουλάχιστον τακτικά µέλη της.

2. Στις συνεδριάσεις της Αρχής µετέχουν τα τακτικά µέλη της. Οι αναπληρωτές του Προέδρου και των µελών καλούνται µόνο σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή κωλύµατος του αντίστοιχου τακτικού.

3. Οι συνεδριάσεις της Αρχής γίνονται στην έδρα της και δεν είναι δηµόσιες. Στις περιπτώσεις άσκησης των αρµοδιοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 58 παρ. 2 περ. β΄ και θ΄ του Γενικού Κανονισµού Προσωπικών ∆εδοµένων (Κανονισµού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 27ης Απριλίου 2016) και του άρθρου 15 παρ. 6 και 7 του ν. 4624/2019, η απόφαση της Αρχής εκδίδεται ύστερα από δηµόσια συνεδρίαση. Στις περιπτώσεις αυτές τα ενδιαφερόµενα µέρη δύνανται να αναπτύξουν τις απόψεις του χωρίς να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση µε την υποβολή, µέχρι την ηµέρα της συνεδρίασης, υποµνήµατος, µε το οποίο δηλώνεται και παράσταση ενώπιον της Αρχής χωρίς παρουσία στη συνεδρίαση. Κατόπιν αιτήµατος ή αυτεπαγγέλτως η Αρχή αποφασίζει τη διεξαγωγή του συνόλου της διαδικασίας ή µέρους αυτής χωρίς δηµοσιότητα: α. αν παραβλάπτεται το συµφέρον απονοµής της δικαιοσύνης, β. εφόσον συντρέχουν λόγοι προστασίας: αα) των συµφερόντων των ανηλίκων, ββ) του ιδιωτικού βίου, γγ) της εθνικής άµυνας και ασφάλειας, δδ) της δηµόσιας τάξης, εε) του επιχειρηµατικού απορρήτου και γ. όταν η δηµόσια συνεδρίαση µπορεί να παρεµποδίσει ουσιωδώς τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σε περιόδους, κατά τις οποίες λόγω εξαιρετικών συνθηκών έχουν ανασταλεί οι δηµόσιες συνεδριάσεις της Αρχής, οι υποθέσεις, για τις οποίες απαιτείται, κατά τα ανωτέρω, δηµόσια συνεδρίαση, επιτρέπεται να εξετάζονται µέσω τηλεδιάσκεψης εφόσον τα ενδιαφερόµενα µέρη δεν προβάλλουν αντίρρηση. Ύστερα από σχετική απόφαση της, η Αρχή µπορεί να συνεδριάζει σε άλλο χώρο εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

4. Την πρόσκληση απευθύνει στα µέλη ο Πρόεδρος, τρεις τουλάχιστον ηµέρες πριν από τη συνεδρίαση. Σε αυτήν αναφέρονται τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης, όπως αυτά καθορίζονται από τον Πρόεδρο ή από τα τακτικά µέλη που ζητούν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση κατά την παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου. Θέµα εκτός ηµερήσιας διάταξης µπορεί να συζητηθεί εάν συµφωνούν τα παριστάµενα µέλη.

5. Αν τακτικό µέλος της Αρχής κωλύεται να παραστεί στη συνεδρίαση, οφείλει να ειδοποιήσει αµέσως τη Γραµµατεία, η οποία στη συνέχεια καλεί τον αναπληρωτή του. Κλήση στα τακτικά µέλη δεν απαιτείται αν ο Πρόεδρος έχει ορίσει ηµέρα και ώρα τακτικής συνεδρίασης της Αρχής. Η ίδια διαδικασία τηρείται και σε περιπτώσεις έκτακτης συνεδρίασης της Αρχής.

6. Η Αρχή συνεδριάζει νοµίµως όταν παρίστανται τέσσερα τουλάχιστον µέλη της, συµπεριλαµβανοµένου του Προέδρου.

7. Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, στις συνεδριάσεις µπορεί να παρίστανται αναπληρωµατικά µέλη της Αρχής, µέλη της Γραµµατείας της, υπηρεσιακοί παράγοντες της δηµόσιας διοίκησης και πρόσωπα µε ειδικές γνώσεις.

8. Η συζήτηση αρχίζει µε την ανάγνωση της έκθεσης του εισηγητή εφόσον υπάρχει. Στη συνέχεια δίδεται ο λόγος στα τυχόν παριστάµενα αναπληρωµατικά µέλη (χωρίς ψήφο) και στους τυχόν παριστάµενους τρίτους, οι οποίοι κατόπιναποχωρούν.

9. Για τις συνεδριάσεις της Αρχής συντάσσεται πρακτικό, στο οποίο µνηµονεύονται, ιδίως, ο τόπος και χρόνος της συνεδρίασης, τα ονόµατα και η ιδιότητα των παριστάµενων, τα θέµατα που συζητήθηκαν µε συνοπτική περιγραφή, οι αποφάσεις που λήφθηκαν µε καταχώρηση των ονοµάτων και της γνώµης των µελών που τυχόν µειοψήφησαν. Χρέη γραµµατέα εκτελεί ειδικά προς τούτο εντεταλµένος από τον Πρόεδρο υπάλληλος. Για την υποβοήθηση του έργου του Γραµµατέα επιτρέπεται, εφόσον κρίνεται σκόπιµο, η µαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων της Αρχής. Τα πρακτικά υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραµµατέα ή µόνον από τον Πρόεδρο, εάν δεν κριθεί απαραίτητη η παρουσία Γραµµατέα.

Σημειώσεις επί του νόμου

Η παρούσα έκδοση του Κανονισμού ισχύει όπως τροποποιήθηκε µε τις µε αριθ. πρωτ. Γ/ΕΞ/2015/22-4-2008 (ΦΕΚ Β 859), Γ/ΕΞ/3082/3-5-2011 (ΦΕΚ Β 989) και Γ/ΕΞ/2619/10-4-2020 (ΦΕΚ Β 1554) Αποφάσεις της Αρχής

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023