logo-print

Χορήγηση προσαύξησης οικογενειακών βαρών σε τρίτα πρόσωπα, επιφορτισμένα με την επιμέλεια ανηλίκων

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Χορήγηση προσαύξησης οικογενειακών βαρών σε τρίτα πρόσωπα, επιφορτισμένα με την επιμέλεια ανηλίκων

ΔΠΑ 99/2020, 2ο Τμήμα 

Προσφυγή του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (και ήδη Ε.Φ.Κ.Α.) κατά απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής (Τ.Δ.Ε.) του Τοπικού Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Πατησίων, με την οποία έγινε δεκτή ένσταση της καθ’ ης η προσφυγή κατά της … απόφασης του Διευθυντή του ως άνω Υποκαταστήματος. Με την τελευταία αυτή απόφαση είχε απορριφθεί το αίτημα της καθ’ ης για χορήγηση προσαύξησης οικογενειακών βαρών στη σύνταξή της για τον ανήλικο εγγονό της, του οποίου τυγχάνει επίτροπος.

Από τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 29 του αν.ν. 1846/1951, σε συνδυασμό με εκείνες της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος που ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους, συνάγεται ότι το επίδομα τέκνων αποτελεί κοινωνική παροχή, που αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση κάθε ασφαλισμένου για την αντιμετώπιση των ειδικών και αυξημένων αναγκών που συνεπάγεται η επιμέλεια των παιδιών και η δημιουργία οικογένειας, με συνέπεια να πρέπει, για την ταυτότητα του λόγου, να χορηγείται και σε περίπτωση που αποδεδειγμένα η γονική μέριμνα και ως εκ τούτου και η επιμέλεια αυτών έχει ανατεθεί αρμοδίως σε τρίτα – συγγενικά ή μη – πρόσωπα.

Λαμβάνοντας, εν προκειμένω, υπόψη:

α) τον ως άνω χαρακτήρα του επιδόματος τέκνων,

β) το ότι η καθ’ ης έχει διοριστεί επίτροπος του ανήλικου εγγονού της, λόγω θανάτου της μητέρας του, από την 1η-4-2014, δυνάμει της … Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, και βαρύνεται ως εκ τούτου με τη διατροφή, την εκπαίδευση και όλα εν γένει τα θέματα που τον αφορούν,

γ) το ότι ο πατέρας αυτού είναι αγνώστων στοιχείων (το Δικαστήριο) κρίνει ότι η καθ’ ης δικαιούται, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 29 του αν.ν. 1846/1951, την προσαύξηση της σύνταξής της σε ποσοστό 20% για τον ανήλικο εγγονό της ενόψει του ότι δεν λαμβάνει τέτοια προσαύξηση για άλλο τέκνο, για όσο χρονικό διάστημα τυγχάνει επίτροπος αυτού και μέχρι το χρόνο που δικαιολογείται η καταβολή της εν λόγω παροχής.

Απορρίπτει την προσφυγή.

Πηγή: adjustice.gr
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send