logo-print

ΑΠΔΠΧ: Πρόστιμο σε ιδιωτικό κολλέγιο για προωθητικές κλήσεις σχετικά με εκπαιδευτικό σεμινάριο

Στοχευμένη τηλεφωνική κλήση για τη συμμετοχή σε επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ σεμινάριο που απευθύνεται σε ανέργους

22/07/2020

24/07/2020

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Πρόστιμο 5.000 ευρώ για μη σύννομη επεξεργασία και μη τήρηση της υποχρέωσης λογοδοσίας επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ιδιωτικό κολλέγιο.

Η υπόθεση έφτασε στην Αρχή έπειτα από καταγγελία πως το κολλέγιο πραγματοποίησε στοχευμένη τηλεφωνική κλήση με την οποία του πρότεινε τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ σεμινάριο που απευθύνεται σε ανέργους.

Σύμφωνα με τον καταγγέλοντα, στην τηλεφωνική επικοινωνία του απευθύνθηκαν γνωρίζοντας την ιδιότητά του ως ανέργου.

Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι προσπάθησε να ασκήσει το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης, αναζήτησε τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων, αλλά θεωρεί ότι η αλληλογραφία και οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ικανοποιητικές αφού δεν πληροφορήθηκε το είδος και την προέλευση των δεδομένων που τηρούνται από την καταγγελλόμενη εταιρία για το πρόσωπό του και το γιατί έγινε αποδέκτης της συγκεκριμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, το κολλέγιο (υπεύθυνος επεξεργασίας) δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο με το οποίο να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάστηκε τα προσωπικά δεδομένα του καταγγέλλοντος, δηλαδή δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την νομιμότητα της επεξεργασίας, κατά παράβαση της αρχής της λογοδοσίας.

Δεν παρείχε στοιχεία ούτε για την ειδική περίπτωση του καταγγέλλοντα, ούτε για τη γενική πολιτική που ακολούθησε για την εν λόγω επεξεργασία, ενώ αυτά ζητήθηκαν από την Αρχή.

Περαιτέρω, η επεξεργασία διενεργήθηκε με τρόπο μη διαφανή προς το υποκείμενο των δεδομένων, καθώς τόσο κατά τη διενέργεια της κλήσης, όσο και κατόπιν της άσκησης δικαιώματος, δεν του παρασχέθηκαν οι προβλεπόμενες στον ΓΚΠΔ πληροφορίες.

Η Αρχή έκρινε πως ως υπεύθυνος επεξεργασίας το κολλέγιο παραβίασε τις από το άρθρο 5 παρ. 1 του ΓΚΠΔ αρχές καθώς και την υποχρέωση (αρχή) λογοδοσίας κατ’ άρθρο. 5 παρ. 2 ΓΚΠΔ, ήτοι παραβίασε θεμελιώδεις αρχές του ΓΚΠΔ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ως συνέπεια της παραπάνω παραβίασης δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης που άσκησε ο καταγγέλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή έδωσε εντολή στο κολλέγιο εντός τριών μηνών από την παραλαβή της απόφασης να καταστήσει σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ τις πράξεις επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικά των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εσωτερικής συμμόρφωσης και λογοδοσίας προς τις αρχές του άρθρου 5 παρ. 1 και παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ. 1 ΓΚΠΔ.

Επιπρόσθετα, επέβαλε στο κολλέγιο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dpa.gr

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ