logo-print

Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 17 εκατομ. ευρώ στη Wind από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας

30/07/2020

30/07/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Πρόστιμο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η ιταλική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind Tre SpA στις 9 Ιουλίου για παράνομη επεξεργασίας δεδομένων που σχετίζεται κυρίως με δραστηριότητες μάρκετινγκ.

Η ιταλική αρχή είχε ήδη εκδώσει απαγορευτική διαταγή κατά της εταιρείας, λόγω παρόμοιων παραβάσεων που είχαν λάβει χώρα όταν ίσχυε ο προηγούμενος νόμος περί προστασίας δεδομένων (προ του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων).

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από πολύπλοκες έρευνες και επιθεωρήσεις.

Λήφθηκαν καταγγελίες από χρήστες για ανεπιθύμητες επικοινωνίες μάρκετινγκ που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεσή τους μέσω γραπτών μηνυμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ και αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κλήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ανακαλέσουν τη συγκατάθεσή τους ή να αντιταχθούν στην επεξεργασία των δεδομένων τους για σκοπούς μάρκετινγκ, εν μέρει λόγω των ανακριβών στοιχείων επικοινωνίας που παρέχονταν στις ειδοποιήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είχαν συμπεριληφθεί σε δημόσιες λίστες τηλεφώνων παρά τις (κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες) αντιρρήσεις από τους χρήστες.

Η έρευνα έδειξε ότι οι εφαρμογές MyWind και My3 είχαν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτεί από τον χρήστη να συναινεί, σε κάθε πρόσβαση, σε επεξεργασία για διάφορους σκοπούς, όπως μάρκετινγκ, προφίλ, επικοινωνία δεδομένων σε τρίτα μέρη, εμπλουτισμό δεδομένων και εντοπισμό γεωγραφικής τοποθεσίας.

Η ανάκληση της συγκατάθεσης ήταν δυνατή έπειτα από 24 ώρες.

Πέρα από αυτά τα βασικά προβλήματα, οι έρευνες της ιταλικής αρχής έριξαν φως σε πολυάριθμες παραβάσεις που επηρεάζουν τους επιχειρηματικούς εταίρους της Wind Tre.

Λόγω αυτών των παραβάσεων, σε μία τέτοια επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ευρώ από την αρχή, ενώ της απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που είχαν συλλέξει και επεξεργαστεί οι αντιπρόσωποί της χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κανόνες προστασίας δεδομένων.

Αυτός ο συνεργάτης είχε αναλάβει υπεργολαβία - χωρίς να βασίζεται σε κάποια νόμιμη συμφωνία - στην οποία περιλαμβάνόταν σειρά δραστηριοτήτων επεξεργασίας σε τηλεφωνικά κέντρα, τα οποία συνέλεγαν δεδομένα κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Τα υπομνήματα που υπέβαλε η Wind Tre και τα διορθωτικά μέτρα που εφάρμοσε κρίθηκαν ανεπαρκή από την ιταλική αρχή, η οποία επέβαλε πρόστιμο 16.729.600 ευρώ και απαγόρευσε την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων που είχαν αποκτηθεί χωρίς συγκατάθεση.

Η ιταλική αρχή διέταξε επίσης την εταιρεία να λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εποπτεία των συνεργατών τους, καθώς και διαδικασίες εφαρμογής των προτιμήσεων των συνδρομητών τους.

Κατά τη συνάντησή της στις 9 Ιουλίου, η ιταλική αρχή αξιολόγησε επίσης τα πορίσματα των ερευνών σχετικά με έναν άλλο τηλεφωνικό πάροχο, την Iliad.

Στην περίπτωση αυτή, εντοπίστηκαν ελλείψεις σε διάφορα ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των εργαζομένων στα δεδομένα κίνησης, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 800.000 ευρώ.

Πηγή: edpb.europa.eu

Σχετικοί Τομείς

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send