logo-print

Ευρωκοινοβούλιο για σεβασμό κράτους δικαίου και δικαιωμάτων LGBTQ κοινότητας στην Πολωνία: Σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ

“Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πλουραλισμός, δικαίωμα στη διαφωνία και προστασία των μειονοτήτων”

19/09/2020

21/09/2020

Πολιτειολογία
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

  • Διαρκής επιδείνωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου
  • Το Συμβούλιο χρειάζεται να συνεχίσει τη διαδικασία του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας
  • Έκκληση για ευρύτερη ερμηνεία που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βασικές αρχές της ΕΕ

Ο μη σεβασμός της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ αποτελούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη, 17-09-2020, με 513 ψήφους υπέρ, 148 κατά και 33 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το νομοθετικό και εκλογικό σύστημα, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία.

Διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν την περίπτωση ορισμένων τοπικών αρχών που έχουν αυτοανακηρυχθεί «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» και ρώτησαν την Επιτροπή κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτελεί παράνομη διάκριση στον τομέα της εργασίας, αναφερόμενοι στην υπόθεση Rete Lenford.

Στο ψήφισμα, το ΕΚ αποδοκιμάζει έντονα τη μαζική σύλληψη και την μετέπειτα μεταχείριση 48 ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ κατά τα γεγονότα του «πολωνικού Stonewall» στις 7 Αυγούστου 2020, καθώς και την επίσημη θέση της Πολωνικής Επισκοπής υπέρ των «θεραπειών μετατροπής» για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Να σταματήσει η οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης από τότε που Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία του Άρθρου 7, το 2017. Καλούν «το Συμβούλιο και την Επιτροπή να μην ερμηνεύουν συσταλτικά την αρχή του κράτους δικαίου και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες της διαδικασίας του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, [...] σε όλες τις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ». Σημειώνοντας ότι η τελευταία ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, παροτρύνουν το Συμβούλιο «να ενεργήσει επιτέλους [...] υπό το φως των εντυπωσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο παρόν ψήφισμα».

Δήλωση

«Η ευρεία στήριξη που έλαβε το ψήφισμα αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στις κατηγορίες περί ‘συνωμοσίας αριστεριστών’. Αυτό που η πολωνική κυβέρνηση έχει ξεχάσει είναι ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πλουραλισμός, δικαίωμα στη διαφωνία και προστασία των μειονοτήτων. Το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει σειρά ψηφισμάτων και η Επιτροπή έχει εκκινήσει τέσσερις διαδικασίες για παραβιάσεις, αλλά οι αρχές της Πολωνίας αρνούνται ακόμη να σεβαστούν τις Ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζουν να ενεργούν αδιαφορώντας για την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Το Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Άρθρου 7 με ουσιαστικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ισπανία).

Κύρια ζητήματα

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα εξής θέματα:

  • την ανάληψη εξουσιών συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο από το 2015, τις επιταχυμένες νομοθετικές διαδικασίες, καθώς και πρόσφατες μετατροπές της εκλογικής νομοθεσίας και τη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω κατάστασης δημόσιας έκτακτης ανάγκης
  • τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δικαστικό σώμα, οι οποίες υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σχετικά με σειρά διεργασιών όπως οι διορισμοί και οι πειθαρχικές διατάξεις
  • την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης, των ΜΜΕ και του πλουραλισμού (και τις επιπτώσεις της στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές), της πανεπιστημιακής ελευθερίας, της ελευθερίας συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, και τον πρόσφατο στιγματισμό των ΜΚΟ ως όργανα ξένων παραγόντων
  • την de facto ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τον δραστικό περιορισμό, στα όρια της απαγόρευσης, της άμβλωσης και της έκτακτης αντισύλληψης, αλλά και τη ρητορική μίσους, τις δημόσιες διακρίσεις και τη βία εναντίον των γυναικών (και την ανακοινωθείσα αποχώρηση της Πολωνίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την ενδοοικογενειακή βία και τις μισαλλόδοξες συμπεριφορές εναντίον ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ