logo-print

Αγωγή τηλεοπτικού σταθμού κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης - Μη στοιχειοθέτηση ηθικής βλάβης σταθμού λειτουργούντος χωρίς άδεια (ΔΠΑ 7106/2020)

Νομιμότητα συγκρότησης Ε.Σ.Ρ. και πάροδος εύλογου χρόνου - Μη επέλευση περιουσιακής ζημίας απλώς από την έκδοση παράνομης διοικητικής πράξης

05/10/2020

06/10/2020

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή τηλεοπτικού σταθμού κατά του Ε.Σ.Ρ.. Νομιμότητα συγκρότησης Ε.Σ.Ρ. και πάροδος εύλογου χρόνου. Μη επέλευση περιουσιακής ζημίας απλώς από την έκδοση παράνομης διοικητικής πράξης. Μη στοιχειοθέτηση ηθικής βλάβης σταθμού λειτουργούντος χωρίς άδεια.

ΔΠΑ 7106/2020, 26ο Τμήμα

Ανεξάρτητη αρχή ενέχεται σε αποζημίωση, εφόσον αυτή είτε έχει ιδία νομική προσωπικότητα είτε, χωρίς να έχει νομική προσωπικότητα, έχει για την πραγμάτωση του σκοπού της οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η κριθείσα αγωγή ασκήθηκε παραδεκτώς, εξ επόψεως παθητικής νομιμοποίησης μόνο κατά του Ε.Σ.Ρ., τα όργανα του οποίου εξέδωσαν τις επίμαχες αποφάσεις, όχι δε και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για το λόγο ότι το Ε.Σ.Ρ. είναι ανεξάρτητη αρχή, που ασκεί τον προβλεπόμενο στο Σύνταγμα άμεσο έλεγχο του Κράτους στον τομέα της παροχής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, έχει δε δικό του προϋπολογισμό κατά την εκτέλεση του οποίου διαθέτει πλήρη αυτοτέλεια.

Περαιτέρω, είναι ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. μετά τη λήξη της θητείας των μελών του και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά την πάροδο του οποίου η ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση.

Εν προκειμένω, το Ε.Σ.Ρ. εξέδωσε την πρώτη παρεμπιπτόντως ελεγχόμενη απόφαση υπό νόμιμη συγκρότηση, εφόσον από τη λήξη της θητείας μελών του μέχρι την συνεδρίαση, κατά την οποία ελήφθη η ένδικη απόφαση, είχαν μεσολαβήσει έντεκα (11) μήνες, ενώ τις λοιπές παρεμπιπτόντως ελεγχόμενες αποφάσεις εξέδωσε υπό μη νόμιμη συγκρότηση, εφόσον είχαν μεσολαβήσει είκοσι έξι (26) και τριάντα έξι (36) μήνες αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, ευθύνη προς αποκατάσταση περιουσιακής ζημίας από την επιβολή διοικητικού προστίμου μπορεί να προκύψει μόνο από την εκτέλεση της φερόμενης ως παράνομης διοικητική πράξης (μείωση υπάρχουσας περιουσίας), όχι δε απλώς και μόνο από το γεγονός της έκδοσής της.

Εν προκειμένω, δεν προσκομίστηκαν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Τέλος, δεν νοείται προσβολή της πίστης, του κύρους, ή της φήμης (ηθική βλάβη) ενός τηλεοπτικού σταθμού περιφερειακής εμβέλειας, η λειτουργία του οποίου ήταν, στο πλαίσιο της κρινόμενης διαφοράς, αντίθετη στη συνταγματική νομιμότητα (πρβλ. ΣτΕ Ολ. 3578/2010 κ.α.).

Διαβάστε επίσης: ΕΣΡ: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον Alpha για προβολή παλιού βίντεο σε ρεπορτάζ για τον Έβρο

Πηγή: adjustice.gr
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση