logo-print

Προσωπικά δεδομένα: Είναι έγκυρη η συγκατάθεση πελατών παρόχου κινητής τηλεφωνίας για τη διατήρηση αντιγράφων ταυτότητας;

Ενδιαφέρουσα απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διατήρηση αντιγράφων ταυτότητας πελατών από πάροχο τηλεφωνίας

11/11/2020

22/12/2020

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι δεν είναι έγκυρη η συγκατάθεση πελατών παρόχου κινητής τηλεφωνίας για την διατήρηση αντιγράφων ταυτότητάς τους, όταν το τετραγωνίδιο της ρήτρας σημειώθηκε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων.

Η υπόθεση αφορά την Orange România SA, η οποία παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη ρουμανική αγορά.

Στις 28 Μαρτίου 2018, η Εθνική Αρχή Εποπτείας της Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Ρουμανίας (Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal - ANSPDCP) της επέβαλε πρόστιμο για την συλλογή και διατήρηση αντιγράφων των εγγράφων ταυτότητας των πελατών της χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Διαβάστε επίσης: Cookies και προσωπικά δεδομένα: Τα προσυμπληρωμένα τετραγωνίδια δεν αποτελούν νόμιμη συγκατάθεση

Σύμφωνα με την ANSPDCP, κατά την περίοδο από 1 έως 26 Μαρτίου 2018, η Orange România συνήψε συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που περιέχουν ρήτρα κατά την οποία οι πελάτες ενημερώθηκαν και εξέφρασαν τη συγκατάθεσή τους σχετικά με την συλλογή και την διατήρηση αντιγράφων των εγγράφων τους που περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για τoν προσδιορισμό της ταυτότητάς τους.

Η πραγματοποίηση αυτής της ενημέρωσης και η ύπαρξη της συγκατάθεσης των πελατών δηλώνεται με τη σημείωση σε ένα τετραγωνίδιο που υπάρχει στα έγγραφα των συμβάσεων.

Το τετραγωνίδιο που σχετίζεται με αυτή τη ρήτρα σημειώθηκε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Tribunalul București (Ρουμανία) ζήτησε από το ΔΕΕ να αποσαφηνίσει τους όρους υπό τους οποίους η συγκατάθεση των πελατών για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη.

Με την σημερινή του απόφαση, το ΔΕΕ κρίνει ότι σύμβαση παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας που περιέχει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία ο πελάτης συναίνεσε στην συλλογή και διατήρηση του δελτίου της ταυτότητάς του, δεν αποδεικνύει ότι αυτός έδωσε έγκυρα την συγκατάθεσή του όταν το αντίστοιχο τετραγωνίδιο σημειώθηκε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το ίδιο ισχύει όταν ο καταναλωτής παραπλανάται ως προς τη δυνατότητα σύναψης της σύμβασης σε περίπτωση άρνησης επεξεργασίας των δεδομένων του, ή όταν η ελεύθερη επιλογή να αντιταχθεί σε αυτήν τη συλλογή και διατήρηση επηρεάζεται από την απαίτηση ενός πρόσθετου εντύπου που εκφράζει αυτήν την άρνηση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο CURIA.

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ