logo-print

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας του 2017 και άρση ασυλίας ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στη διοργάνωσή του

Διάταξη Αντιπροέδρου Γενικού Δικαστηρίου ΕΕ: «Αναστέλλεται προσωρινά η άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Carles Puigdemont i Casamajó, Antoni Comín i Oliveres και Clara Ponsatí i Obiols»

04/06/2021

04/06/2021

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Με τη δημοσιευθείσα στις 2-06-2021 διάταξή του, ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) διέταξε την αναστολή προσωρινά της άρσης βουλευτικής ασυλίας των Carles Puigdemont i Casamajó, Antoni Comín i Oliveres και Clara Ponsatí i Obiols.

Ιστορικό της υπόθεσης

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 10 Φεβρουαρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε αιτήσεις άρσης της ασυλίας των εκλεγμένων ευρωβουλευτών Carles Puigdemont i Casamajó, Antoni Comín i Oliveres και Clara Ponsatí i Obiols. Οι αιτήσεις αυτές, που υποβλήθηκαν από τον πρόεδρο του δευτέρου τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου (Ισπανία) στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας για φερόμενες παραβάσεις στασιαστικής δράσης, και στην περίπτωση των Puigdemont i Casamajó και Comín i Oliveres για φερόμενες παραβάσεις κατάχρησης δημοσίων χρημάτων, στόχευαν στην εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν εις βάρος τους.

Mε αποφάσεις της 9ης Μαρτίου 2021, το Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία των τριών ευρωβουλευτών οι οποίοι, στις 19 Μαΐου 2021, άσκησαν προσφυγή ενώπιον του ΓΔΕΕ επιδιώκοντας την ακύρωσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου. Εκτιμούν ότι το Κοινοβούλιο δεν διασφάλισε την δυνατότητά τους να ασκήσουν, με τη βουλευτική τους ιδιότητα, τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως εκπρόσωποι των πολιτών της Ένωσης και παραβίασε τα δικαιώματά τους που κατοχυρώνονται από πολλά άρθρα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Στις 26 Μαΐου 2021, οι τρεις ευρωβουλευτές άσκησαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούν την αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου.

Διάταξη Αντιπροέδρου του Γενικού Δικαστηρίου

Με τη διάταξή του, ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου έως την έκδοση της διάταξης με την οποία θα περατωθεί η παρούσα διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send