logo-print

Καϊλή κατά Ευρωκοινοβουλίου: Το Γεν. Δικαστήριο ΕΕ ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Κοινοβούλιο αρνήθηκε την παροχή πρόσβασης σε έγγραφα

ΓΔΕΕ: “Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά δεν θίγει την προστασία των δικαστικών διαδικασιών, καθώς το Κοινοβούλιο εξέτασε παρατυπίες όσον αφορά τη διαχείριση, στην πράξη, από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των αποζημιώσεων για διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς”

10/07/2025

14/07/2025

Κανονισμός (ΕΕ) 650/2012 - Κανονισμός κληρονομικής διαδοχής, 2024
Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Με τη δημοσιευθείσα στις 09.07.2025 απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Κοινοβούλιο αρνήθηκε στην πρώην αντιπρόεδρό του Εύα Καϊλή την παροχή πρόσβασης σε ορισμένα έγγραφα. 

Σύμφωνα με το ΓΔΕΕ, η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά δεν θίγει την προστασία των δικαστικών διαδικασιών.

Ιστορικό της υπόθεσης

Βασιζόμενη σε έρευνα που διενεργήθηκε με αντικείμενο τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi ζήτησε, στις 15 Δεκεμβρίου 2022, από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή, πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η R. Metsola αποφάσισε να ανακοινώσει το αίτημα αυτό στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, παραπέμποντάς το στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. Η Ε. Καϊλή άσκησε τότε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφυγή ζητώντας να ακυρωθεί τόσο το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως όσο και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου T-46/23).

Στη συνέχεια, η Ε. Καϊλή ζήτησε από το Κοινοβούλιο να της παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα σχετικά με όλες τις υποθέσεις που αφορούσαν παρατυπίες όσον αφορά τη διαχείριση από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των αποζημιώσεων για διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Η αίτηση αυτή υποβλήθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Το Κοινοβούλιο απέρριψε την αίτηση αυτή με την αιτιολογία ότι η παροχή πρόσβασης στα ζητηθέντα έγγραφα θα έθιγε την προστασία της δικαστικής διαδικασίας στην υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου

Η Ε. Καϊλή ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου.

Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την απόφασή του αυτή, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Κοινοβουλίου. 

Το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα ζητηθέντα έγγραφα, τα οποία αφορούν τη διοικητική δραστηριότητα του Κοινοβουλίου, δεν καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά την υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και δεν περιέχουν απόψεις που έχουν διατυπωθεί για εσωτερική χρήση του Κοινοβουλίου σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξάλλου, το αντικείμενο των ζητηθέντων εγγράφων δεν είναι το ίδιο με εκείνο της υπόθεσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα, με τα ζητηθέντα έγγραφα, το Κοινοβούλιο εξέτασε παρατυπίες όσον αφορά τη διαχείριση, στην πράξη, από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των αποζημιώσεων για διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Αντιθέτως, στο πλαίσιο της υπόθεσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, το δικαιοδοτικό αυτό όργανο κλήθηκε να εξετάσει τη νομιμότητα του αιτήματος της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως και της απόφασης της Προέδρου του Κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, η γνωστοποίηση των ζητηθέντων εγγράφων δεν μπορεί να υπονομεύσει την ισότητα των όπλων στην υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου.

Το Γενικό Δικαστήριο επισήμανε επίσης ότι η πρόσβαση στα ζητηθέντα έγγραφα δεν θα έθιγε την ορθή απονομή της δικαιοσύνης στην υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι δυνατή η απόρριψη της αίτησης πρόσβασης στα έγγραφα με επίκληση της προστασίας των δικαστικών διαδικασιών.

Γίνεται υπόμνηση ότι η προσφυγή ακυρώσεως αποσκοπεί στην ακύρωση πράξεων των οργάνων της Ένωσης που αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μέλη, τα όργανα της Ένωσης και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου. Αν η προσφυγή κριθεί βάσιμη, η πράξη ακυρώνεται. Το καθού όργανο της Ένωσης οφείλει να καλύψει το ενδεχόμενο κενό δικαίου που δημιουργεί η ακύρωση της πράξεως.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου και εντός δύο μηνών και δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς της μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
send