logo-print

Διατάραξη Κοινής Ησυχίας

Υποχρεώσεις Σεβασμού των άλλων και Κυρώσεις

Συχνά ακούγεται "τα δικαιώματα κάποιου τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου".

Έτσι και στην περίπτωση της δημόσιας διαγωγής, δεν είναι ελεύθερος καθένας να φέρεται όπως θέλει σε δημόσιο χώρο, πρέπει να σέβεται την "κοινή ησυχία".

Η περιβόητη "διατάραξη κοινής ησυχίας" δεν είναι μόνο μια ευχή, είναι Νόμος.

Ρυθμίζεται από μια αστυνομική διάταξη, την 3/1995, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

Από αυτήν, οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται ως εξής:

α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15.00' έως 17.30' και από 23.00' έως 07.00'.

β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15.30' έως 17.30' και από 22.00' έως 07.30'.

Ως θερινή περίοδος λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

3. Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:

Τι προβλέπει αυτή η διάταξη; Δύο δεσμίδες ρυθμίσεων:

1. Απαγορεύονται τις "σκληρές ώρες κοινής ησυχίας", μεταξύ άλλων:

Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. 

β. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θωρυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

γ. Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

2. Απαγορεύεται όλο το 24ωρο, μεταξύ άλλων:

α. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους που προκαλούν θόρυβο.

β. Η διαλάληση με τη χρήση μεγαφώνων ή άλλων ηχητικών οργάνων από μικροπωλητές, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες ή άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό αυτών των πωλου μένων ειδών, του επαγγέλματος ή των παρεχομένων υπηρεσιών τους

γ. Οι κάτοικοι κατοικιδίων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήπστε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.

Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν. 1481/1984 με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες.

Εφ' όσον γίνει καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας, που θεωρείται κατά τα άνω ως έγκλημα, αυτό είναι αυτόφωρο και μπορεί να επιληφθεί η αστυνομία για σύλληψη των "δραστών" και τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου (σύλληψη, προσαγωγή σε εισαγγελέα,  παραπομπή προς εκδίκαση στο αυτόφωρο ακροατήριο).

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ